Futbalový štadión v Podbrezovej má šesťdesiat rokov

 

Začiatok výstavby štadióna v Podbrezovej – bagrovanie priestorov pre ihrisko.
Začiatok výstavby štadióna v Podbrezovej – bagrovanie priestorov pre ihrisko. Foto: archív redakcie

 

Začiatkom augusta oslavuje futbalový štadión v Podbrezovej významné jubileum. Pripomenieme si presne šesťdesiat rokov od jeho slávnostného otvorenia.
Futbalový štadión na sídlisku Kolkáreň v Podbrezovej začali budovať v roku 1952. Začiatky futbalu v Podbrezovej však siahajú v histórii oveľa ďalej. Pre futbal ako prvé improvizované ihrisko slúžil priestor bývalého skladu dreva za starou zinkovňou rúr, a to od roku 1911 približne do roku 1925. Neskôr, v rokoch 1930 – 1933, aj priestranstvo za tzv. Endrezziho vilou v Hnusne. Futbalové ihrisko na Skalici postavil súkromník Imrich Kaliský v roku 1934 a prenajal ho ŠK Podbrezová, ktorý po roku 1945 za pomoci železiarní postavil šatne a tribúnu. V roku 1959 toto ihrisko bolo povodňou značne poškodené.
Po oslobodení, pred rokom 1951, bol postavený nákladom železiarní veľký športový štadión na Piesku, ktorý 1. januára 1951 bol delimitovaný novoutvorenému národnému podniku Strojáreň Piesok. To bol dôvod k vybudovaniu novej hracej plochy v Podbrezovej. Vedenie železiarní rozhodlo o umiestnení vlastného futbalového štadióna na sídlisku Kolkáreň. Spolu s ním začali budovať aj letné kúpalisko. Výstavba trvala sedem rokov a 1. augusta 1959 bol štadión odovzdaný do užívania.
V Podbrezovane č. 15 z roku 1959 sa v článku s názvom „Nový štadión TJ Baník v prevádzke“ píše: „Prvého augusta vládla v celej Podbrezovej slávnostná nálada. Necítili to len aktívni športovci a priaznivci športu, necítili to len tí, čo pre túto očakávanú chvíľu obetovali desiatky hodín zo svojho voľného času, ale cítili to všetci, ktorí to s budovaním radostného života v Podbrezovej myslia úprimne.“
Vtedajšia telovýchovná jednota Baník usporiadala v dňoch 1. a 2. augusta 1959 pri príležitosti otvorenia nového štadiónu futbalový turnaj o „Putovný pohár Švermových železiarní“. Na tento turnaj si pozvala dve mužstvá z druhej ligy – Duklu Brezno a TSZ Lučenec-Opatovú, ďalej mužstvo moravskej skupiny Baník Bohumín a samozrejme sa na novom štadióne predstavilo aj domáce mužstvo Podbrezovej.
Prvý zápas odohrali práve futbalisti Podbrezovej proti moravskému súperovi z Bohumína. Vyberáme krátku pasáž z rovnakého čísla Podbrezovana, no tentokrát z článku „Turnaj o pohár SNP“: „V sobotu 1. augusta na krásny trávnik nového štadióna nastúpilo k prvému zápasu naše mužstvo proti menovcom z Bohumína. Výsledok bol 3:0 pre nás. Historickú prvú bránku vsietil mimoriadne neúnavný Schneitgen. O druhú sa postaral Šuhajda a treťou uzavrel skóre opäť Schneitgen.“
V druhom zápase v ten istý deň vyhrala Dukla Brezno proti nováčikovi druhej ligy TSZ Lučenec-Opatová vysoko v pomere 10:4. Nasledujúci deň v nedeľu si Brezno hladko poradilo s Bohumínom po výsledku 7:1 a domáci futbalisti z Podbrezovej vyhrali nad mužstvom TSZ Lučenec-Opatová vysoko 8:2.
Víťazom turnaja sa stalo mužstvo Dukly z Brezna pred Baníkom Podbrezová. Obidve mužstvá zaznamenali po dve víťazstvá, pričom sa v priamom súboji nestretli, a tak o víťazovi turnaj rozhodlo skóre. Brezno strelilo o šesť gólov viac a so skóre 17:2 získalo putovný pohár. Zápasy po obidva dni sledovalo úctyhodných 2 800 divákov.