Zdroj: Magazín Bild, foto: pexels.com
COVID-19 napáda pľúca. Zlepšenie ich fungovania, ochrana, dokonca aj urýchlenie procesu hojenia sú možné nielen pomocou množstva čistého vzduchu. V mnohých domácnostiach ich denne používame pri príprave jedla, ale možno nie každý vie, že práve tieto ingrediencie pomáhajú našim pľúcam.
Petržlenová vňať
Je to ozajstná liečivá bylina. Nie je len močopudná, vďaka čomu čistí obličky, ale obsahuje aj vysoký obsah apigenínu. Vedci už pred rokmi zistili, že flavonoidová zlúčenina je rakovinovým strašiakom. Zameriava sa predovšetkým na rakovinotvorné bunky pľúc. Stačí veľká lyžica petržlenovej vňate do polievky a je to výborná prevencia.
Cesnak
Za tajomstvom mnohých ľudí, ktorí sa dožili vysokého veku, sa skrýva užívanie jedného strúčika cesnaku denne. Hľuza je jednou z najdôležitejších zložiek stredomorskej kuchyne, ktorú propagujú odborníci na výživu. Obsahuje antibiotiká a má magickú silu, ktorá liečivo pôsobí na dýchaciu sústavu. Alicín eliminuje baktérie spôsobujúce choroby pľúc a dýchacích ciest.
Jablká a paradajky
Dobrou správou pre fajčiarov je, že pľúcne funkcie sa výrazne zlepšili u ľudí, ktorí jedli denne v priemere najmenej dve paradajky a jablko. Okrem toho, veľká spotreba paradajok a jabĺk prispieva k tomu, že vekom podmienené zníženie funkcie pľúc, aj bez fajčenia, sa merateľne spomaľuje.
Brokolica
Prestať s fajčením je ťažké a mnoho ľudí trpí tým, že nevie prekonať svoju závislosť. Vynikajúcou zeleninou sprevádzajúcou fajčiarov na ceste k odvykaniu je brokolica. Všetci máme špecifický gén s názvom NRF2, ktorého úlohou je chrániť bunky pred znečisťujúcimi látkami a inými toxínmi. U fajčiarov je aktivita tohto génu výrazne znížená, čo okrem iného vedie k tomu, že sa postihnuté pľúcne mechúriky zotavujú horšie. Vedci zistili, že sekundárna rastlinná látka sulforafán obsiahnutá v brokolici je schopná znovu obnoviť liečivý gén.
Kurkuma
Považuje sa za jednu z najlepších potravín pre pľúca, vďaka obsahu kurkumínu, čo je chemikália, ktorá dodáva koreniu typickú žltú farbu a má množstvo zdravotných výhod.
Banány
Banány sú bohaté na draslík, vlákninu a vitamín C. Považujú sa za doslova hnaciu silu výživy a môžu byť obzvlášť prospešné, pokiaľ ide o zdravie pľúc. Štúdie ukazujú, že draslík, nachádzajúci sa v banánoch, pomáha pľúcam sťahovať sa a rozširovať, čo napomáha dýchaniu.
Listová zelenina
Zelená listová zelenina, ako je špenát, rukola a kapusta, sú plné živín vrátane vlákniny, minerálov, antioxidantov a vitamínov. Tieto všetky látky podporujú zdravie pľúc. Obzvlášť v tomto období by mali byť priam nevyhnutnou súčasťou vášho jedálnička.
Zelený čaj
Šálka zeleného čaju v sebe skrýva množstvo polyfenolov a antioxidantov, o ktorých je známe, ako zistili rôzne štúdie, že pomáhajú potláčať rast buniek rakoviny pľúc. Okrem toho, jeden výskum ukázal, že pravidelná konzumácia zeleného čaju znižuje riziko rozvoja chronickej obštrukčnej choroby pľúc.