Viete, že cibuľa je osvedčeným ľudovým prostriedkom proti chorobám? Ničí baktérie a vracia nám zdravie a odolnosť. Bola obľúbeným liečivým prostriedkom už v staroveku. Do sveta sa rozšírila z Číny, Indie a Blízkeho východu.
Aj slzenie, ktoré spôsobuje pri krájaní, je užitočné. Zbavuje rohovku všetkých choroboplodných baktérií. Cibuľa pomáha predchádzať infekciám, dezinfikuje nos, ústa a hltan, posilňuje imunitný systém, pomáha proti kašľu, chrípke i prechladnutiu, predchádza ochoreniam cievneho systému, zmierňuje ochorenia žíl. Bojuje aj proti rakovine, depresii, vysokému cukru i tlaku v krvi. Každá cibuľka je malá továreň na výrobu alicínu a iných sírnatých zlúčenín. Obsahuje typické látky. Výrazným je typický cukor ramnóza, ktorý dominuje po skonzumovaní silným zápachom. Ďalšou látkou, ktorá je obsiahnutá v stene bunky, je síru obsahujúca aminokyselina izoalliin, ktorý sa rozkladá už pri príprave. Ľudia musia pri rezaní cibule „plakať“, pretože vo vnútri bunky sa nachádza enzým alliináza, ktorý aminokyselinu isoalliin štiepi medzi inými na dráždivý propanthial-S-Oxid, ktorý po vyparení a prasknutí dráždi sliznicu, v dôsledku čoho oči slzia. Zelenina obsahujúca alicín bola študovaná značne vo vzťahu k rakovine, najmä rakoviny žalúdka a hrubého čreva. Ich blahodarné a preventívne účinky sú pravdepodobne čiastočne spôsobené ich bohatými organosírovými zlúčeninami. Presný mechanizmus, ktorým tieto zlúčeniny inhibujú rakovinu, nie je známy, ale hypotézy zahŕňajú inhibíciu rastu nádoru a mutagenézu a prevenciu tvorby voľných radikálov. Cibuľa je tiež zdrojom silného antioxidantu vitamínu C, ktorý pomáha bojovať proti tvorbe voľných radikálov, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu. Folát, ktorý sa nachádza v cibuli, môže pomôcť znížiť depresiu. Homocysteín zabraňuje vnikaniu krvi a iných živín do mozgu a folát zabraňuje tomu, aby sa táto chemická látka budovala. Nadbytočný homocysteín tiež zasahuje do produkcie hormónov, ktoré majú serotonín, dopamín a norepinefrín, ktoré regulujú nielen náladu, ale aj spánok a chuť do jedla. Cibuľa má silný antibakteriálny účinok na sliznice, pomáhajú predchádzať infekciám a chránia jemné a citlivé epitelové bunky (vrchnú vrstvu slizníc). Sliznice nosohltana sa nám dezinfikujú už pri krájaní cibule a účinok týchto dráždivých látok trvá ešte aj v obličkách, močovom mechúre a vlastne v celých močových cestách, kde likvidujú a liečia zápaly. Pacienti s respiračnými problémami, ako je astma a alergická rinitída, môžu ťažiť z výťažkov z cibule. Prebiotiká prítomné v cibuli môžu pomôcť pri odstraňovaní nosovej kongesie a tým pomôcť pokojnému spánku. Cibuľa má ochranné účinky proti poškodeniu kostí a pravidelná konzumácia je spojená so zvýšenou hustotou kostí. Jedna zo zlúčenín síry prítomných v cibuli (S-metylcysteín) a kvercetín môže mať priaznivý vplyv na kontrolu hladiny cukru v krvi. Chróm, ktorý sa nachádza aj v tejto koreňovej zelenine, môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Cibuľa preventívne pôsobí proti chorobným zmenám na cievach, najmä na žilách, zlepšuje prekrvenie, ochorenia ciev a lieči hemoroidy. Cibuľa obsahuje aj mnoho zinku z pôdy, ktorý je dobrý na spevnenie ciev.