Trápi vás jarná únava?

 

Pocit vyčerpanosti, citeľný úbytok fyzických síl, to sú klasické symptómy jarnej únavy. Ak vám na jar ubúda energie, netreba prepadať panike. Dôvodom bude najskôr častá zmena počasia. Rýchle prechody sprevádzajú nielen teplotné zmeny, ale aj rozdiely tlaku vzduchu a celý komplex faktorov súvisiacich s frontálnymi poruchami.

Chýbajúce vitamíny, nedostatok slnečnej energie i znížená pohybová aktivita, oslabujú obranyschopnosť aj zdravých ľudí, ale jar je obzvlášť stresujúca pre pacientov s rôznymi ochoreniami. Náhle oteplenie spôsobuje väčšine populácie spomalené reakcie až stav malátnosti, mnohí ľudia sa prepracujú až k pocitom depresie. V týchto dňoch hrozí pre zníženú pozornosť aj väčšie riziko dopravných nehôd a úrazov. Na prílevy teplého vzduchu reagujú negatívne pacienti so srdcovo-cievnymi problémami či psychickými chorobami a nepríjemné sú i pre hypotonikov, ktorí trpia nízkym tlakom krvi, i všetkých pacientov s poruchami tepelnej regulácie krvného tlaku. Chladný vzduch spôsobuje zase zhoršenie anginóznych ťažkostí a spastických kŕčov a škodí pacientom s vysokým krvným tlakom. Mnohí ľudia aj bez zjavných zdravotných problémov sú v dňoch s častými zrážkami podráždení, pesimistickí, prípadne trpia častými migrénami.

 

Únavu môže spôsobiť

  • vyčerpanosť organizmu, ktorému po zimných mesiacoch chýbajú vitamíny, pohyb i energia zo slnka,
  • premenlivé jarné počasie s častým a náhlym striedaním prílevov teplého a studeného vzduchu,
  • dlhý pobyt v klimatizovanom prostredí, najmä ak je klimatizácia nevhodne nastavená,
  • veľa hodín strávených za počítačom,
  • nedostatok spánku,
  • zlý pitný režim,
  • drastické diéty, pri ktorých sa minimalizovaním energetického príjmu výrazne znižuje aj obranyschopnosť organizmu,
  • dlhodobý stres a privysoké pracovné tempo, ktoré môžu viesť k vzniku únavového syndrómu.

Čo pomáha proti jarnej únave

  • zvýšenie príjmu vitamínov, najlepšie v prirodzenej podobe, častejšie jedenie ovocia i zeleniny, pitie bylinkových čajov,
  • racionálnejšia výživa, uprednostňovanie ľahších potravín (cestoviny, zemiaky, biele mäso), vylúčenie mastných, vyprážaných jedál a krémových múčnikov,
  • pohyb – rodinné výlety na bicykli, plávanie, minimálne dvadsaťminútové cvičenie pri hudbe alebo polhodinová prechádzka denne, čo najčastejšia chôdza po vlastných,
  • sauna, striedanie teplej a studenej vody pri sprchovaní a masáž tela počas kúpeľa, ktoré pomáhajú organizmu zbavovať sa škodlivých látok a tým posilňujú jeho imunitu,
  • dostatočné vetranie miestností,
  • slnečné lúče, ktoré pomáhajú pri tvorbe serotonínu zodpovedného za optimistickú náladu,
  • pobyt v prírode,
  • obmedzenie pitia kávy, vylúčenie alkoholu a fajčenia,
  • dostatok spánku, môže sa pridať aj zdriemnutie po obede,
  • pravidelný príjem tekutín, najmä ovocných štiav, minerálnych vôd a zelených čajov,
  • vyhýbanie sa stresu.

Jedzte veľa zeleniny. Spomedzi všetkých potravín má najlepšie detoxikačné účinky. Zelenina je totiž močopudná, má čistiace účinky a podporuje činnosť tráviaceho ústrojenstva. Navyše, nemá takmer nijaké kalórie, hlad však zahnať dokáže. Jesť ju môžete surovú, varenú, ochutenú, v polievke, v šalátoch, piť zeleninové šťavy. Uprednostňujte, ak je to možné, čerstvú zeleninu a kvalitnú mrazenú zeleninu.

Čierny koreňČierny koreň: podporuje vylučovanie žlče. Nakrájajte ho na kúsky a jemne posoľte. Podobné účinky má aj artičoka.
FenikelFenikel: má výborné čistiace vlastnosti, pôsobí proti nadúvaniu. Uvarte ho v pare, môžete jemne posoliť.
PórPór: má močopudné a detoxikačné účinky. Stačí ho uvariť v malom množstve slanej vody. Zelenú časť nevyhadzujte, tá je dokonca bohatšia na minerály, vitamíny a vlákninu ako biela časť. Jedzte ho ešte teplý. Vývar ochuťte citrónovou šťavou a vypite.
ŠpenátŠpenát: táto zelenina skvele čistí pečeň. Pripravte si ho podusený na kvapke

olivového oleja alebo ho len tak skúste uvariť na pare. Trávenie podporujú aj zelené šalátové listy z rôznych druhov šalátov, čakanka.

 

Stále častejšie sa dostáva k slovu tajomné umenie našich praprababičiek – bylinkárstvo. Bylinky majú totiž na ľudské zdravie veľa pozitívnych účinkov. Je síce jednoduchšie zájsť do lekárne a kúpiť si tabletky, ako od jari do jesene zbierať a sušiť byliny a medzi tým sa učiť,  ktorá je k čomu vhodná, ale žiť v súlade s prírodou a využívať jej dary, je totiž životný postoj. Ak sa rozhodnete zaradiť do svojho života pravidelné požívanie bylín, začnite tými, ktoré prečisťujú krv.

  • bylinné zmesi pite aspoň štyri týždne s citrónovou vodou,
  • čaj z čiernych ríbezlí alebo brusníc odstráni únavu,
  • odvar z materinej dúšky pomáha pri nafukovaní a trávení,
  • činnosť pečene povzbudí odvar zo sladkého drievka,
  • valeriána lekárska zlepšuje činnosť nervového systému pri chudnutí vám pomôžu čaje zo žihľavy, brezy či feniklu.

 

Jednodňová diéta

PomarančZačnite deň pohárom vody s citrónovou šťavou. Na raňajky si dajte ovocie s vitamínom C, najlepšie pomaranč a biely jogurt. Hneď nato vypite šálku zeleného čaju. Na desiatu vypite pohár prírodnej citrónovej šťavy. Pripravte si diétny obed. Zeleninovú polievku si uvarte z kapusty a mrkvy. Nachystajte si tanier varenej zeleniny, ktorú pokvapkáte olivovým olejom. Ako dezert si môžete dopriať jeden grapefruit. Večera by sa mala skladať zo zeleninovej polievky a zeleninového šalátu. Vyskúšajte klasický zelený šalát doplnený cherry paradajkami a sójovými klíčkami. K šalátu jedzte netučný tvaroh vymiešaný s bylinkami a horčicou. Zapite čistiacim čajom z lekárne.

 

Vitamínový šalát

Potrebujeme: pol hlávky bielej kapusty, ½ zeleru, 2 mrkvy, 2 kyslé jablká, 1 petržlen, 1 cviklu, 1 cibuľu, kúsok chrenu,  citrón, cukor, soľ.

 

KapustaPostup:  kapustu a cibuľu nakrájame na jemno. Mrkvu, zeler, cviklu, petržlen a jablká postrúhame nahrubo. Z citrónu, vody a cukru urobíme zálievku,  pridáme 1- 2 lyžice jemne nastrúhaného chrenu.