Z internetových podkladov zdravie.sk
Jesť zeleninu surovú alebo varenú? Mnohí tvrdia, že surové potraviny obsahujú viac živín a varenie môže zničiť časť vitamínov a prospešných enzýmov. Na druhej strane však môže varenie dopomôcť živinám lepšie sa do organizmu vstrebať.
Mrkva
Betakarotén je v tele premenený na vitamín A a nevyhnutný najmä pre dobrý zrak, pokožku či imunitu. Varenie mrkvy napríklad betakarotén zvyšuje a vaše telo je tak schopné ho absorbovať viac.
Paradajky
Ak jete len surové paradajky, potom získate približne len štyri percentá dôležitého antioxidantu – lykopénu, nakoľko majú surové paradajky hrubé bunkové steny, ktoré sťažujú telu jeho absorbciu. Akonáhle sa uvaria, lykopén sa stáva oveľa vstrebateľnejším.
Špenát
Obsahuje železo, kyselinu listovú a vitamíny skupiny B, potrebné pre bunkový rast a reprodukčné zdravie. Pri varení sa však hladina kyseliny listovej nezvyšuje. Prečo je dobré jesť ho varený? Objem špenátu sa zmenší a vy ho tak budete mať potrebu zjesť väčšie množstvo než surového. Výsledkom je, že takto prijmete omnoho viac živín.
Špargľa
Obsahuje vitamíny A, C, E a kyselinu listovú, ktorá pôsobí preventívne proti rôznych chorobám, aj rakovinového pôvodu. Špargľa má však hrubé bunkové steny, preto je pre telo ťažké absorbovať živiny. No jej varením sa bunky narušia a vitamíny sú prístupnejšie.
Tekvica
Varená tekvica je oveľa výživnejšia ako surová. Táto zelenina, rovnako ako mrkva, je bohatá na betakarotén, ktorý je oveľa ľahšie stráviteľný vo varenej podobe.