Štefan Markulík: Pred chlapcami klobúk dole

Štefan Markulík. Foto: M. ŠtefánikÚčinkovanie FK Železiarne Podbrezová v tohtosezónnom Slovnaft Cupe sa skončilo v semifinále. Železiarov vyradil trnavský Spartak, hoci v dvojzápase nebol lepším tímom. Teda najmä v odvete v Zelpo aréne. Početná návšteva na tribúnach sledovala márne dobýjanie trnavskej brány, ale aj neuznaný podbrezovský gól, ktorý mal podľa mnohých platiť. Všetko sú to však už len dohady.

Podľa Štefana Markulíka, asistenta hlavného trénera FK Železiarne Podbrezová, bola pohárová jazda zaujímavá. Mužstvo dávalo veľa gólov, pričom túžilo urobiť v súťaži dobrý výsledok. „Prvý zápas v Čiernom Balogu bol špecifický, keďže viacero chalanov pochádza z Horehronia. Prišlo veľa ľudí a všetci sme mali zážitok, aj vďaka netradičnému príchodu na zápas, nakoľko sme cestovali vláčikom. V tomto a aj ďalších meraniach síl sme hrali veľmi dobre,“ rozhovoril sa Š. Markulík.

Štvrťfinálový súboj na pôde Slovana bol pomyselnou čerešničkou na torte vďaka predvedenej hre a napokon aj výsledku. „Boli sme šťastní, že nám to konečne s nimi vyšlo, keďže vo viacerých ligových dueloch sme prišli so Slovanom o body v závere,“ vrátil sa k marcovému vystúpeniu na Tehelnom poli.

Do zápasu dali maximum

Dvojzápas so Spartakom bol futbalovým sviatkom. Naše mužstvo sa medzi kvarteto najlepších v pohári dostalo po takmer štvrťstoročí. Štefan Markulík priznal, že v prvom polčase duelu v malom Ríme nehralo naše mužstvo dobre, čo bolo vôbec prvýkrát v tohtoročnom pohári. „Súper si vypracoval dostatok šancí. Možno sme hrali tak aj z dôvodu, že išlo o veľmi dôležitý duel. Po prestávke sme sa vrátili k tomu, čo nás zdobilo počas celého ročníka.“

Kalich horkosti si železiari vypili v domácej odvete. Od úvodu obhajcu trofeje tlačili, strelili aj gól, ale rozhodcovia ho neuznali. „Bola to obrovská škoda. Ale myslím si, že chalani vložili do zápasu maximum. Trnava si v prvom polčase nevypracovala takmer nič. Boli sme jednoznačne lepším tímom, škoda len efektivity v zakončení. Po zmene strán už bola hra rozkúskovaná a duel sa nám nepodarilo dotiahnuť ani do predĺženia.“

Dostali by krídla

Napriek sklamaniu z vypadnutia asistent trénera hráčov pochválil. „Pred chlapcami obrovský klobúk dole, rovnako pred celým klubom a všetkými, čo sa podieľali na našej ceste pohárom. Vyrovnali sme historické maximum, aj keď nás veľmi mrzí, že sme sa nedostali do finále. Ale myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Hoci bezprostredne po domácom zápase s Trnavou vládlo v našom tábore obrovské sklamanie, hreje nás skutočnosť, akou cestou sme v Slovnaft Cupe prešli. Mali sme ťažký žreb, stretli sme sa so Slovanom, najlepším mužstvom na Slovensku, ktoré sme vyradili. Boli sme blízko k tomu, aby sme prešli i cez obhajcu z Trnavy. Dnes viem, že by nám neuznaný gól veľmi pomohol, pretože ako poznám chalanov, dostali by ešte väčšie krídla,“ zhodnotil Š. Markulík.

Kríza v produktivite

Mladý podbrezovský celok neprechádza ideálnym obdobím a navyše musel stráviť smolné vypadnutie z pohára. Podľa Markulíka je herný prejav často veľmi dobrý, pričom hráči sa aj dostávajú do šancí, no zlyhávajú v koncovke. „Možno nemáme hernú krízu, ale krízu v produktivite a finálnej fáze. Všetko je aj o skúsenosti a pokoji pri zakončení. Nepovedal by som, že mužstvo je potrebné špeciálne motivovať počas tohto nevydareného obdobia. Máme mladý tím, ktorý sa chce a potrebuje ukázať. Navyše, pracujeme v klube, kde sú ambiciózni majitelia i tréneri. Preto sa chceme prezentovať čo najlepšie v každom stretnutí. Verím, že sa čím skôr naštartujeme a začneme zbierať aj body,“ uzavrel Š. Markulík.