Železiari prelomili sériu a „vyprevadili Guľu“ do Talianska

Po poslednom domácom zápase vo farbách Podbrezovej skončil Peter Kováčik vo vzduchu. Foto: M. ŠtefánikFutbalisti FK Železiarne Podbrezová ukončili sériu ligových prehier, keď v deviatom kole nadstavby Niké ligy porazili v Zelpo aréne Slovan Bratislava. Išlo o posledný domáci zápas železiarov v tejto sezóne. Hráči sa tak víťazne rozlúčili nielen s fanúšikmi, ale i s oporou tímu Petrom Kováčikom. Šikovný krídelník sa totiž už dávnejšie upísal talianskemu celku Como 1907. Klub z Lombardie bude nováčikom nadchádzajúcej sezóny Serie A, ktorá je považovaná za jednu z najlepších líg v Európe.

Týždeň pred Slovanom privítali železiari, taktiež na vlastnom trávniku, DAC Dunajská Streda. Hoci herný prejav nebol zlý, znovu zlyhali v koncovke a aj v obrane urobili mnoho chýb. Súper, ktorý hrá momentálne v dobrej forme, zaváhania nemilosrdne trestal a po prestávke strelil tri góly.

Domáca prehra s DAC našim na pohode nepridala, no tí si uvedomovali, že sériu bez víťazstva musia raz zlomiť. Do Zelpo arény pricestoval v predposlednom zápase sezóny už istý majster Slovan Bratislava. Začali sme výborne a po vlastnom góle Pauscheka sme vyhrávali. Po štvrťhodine trafil tyč Barseghjan a nepochodil ani Marcelli, ktorého šikovne zastavil Danko.Naši futbalisti sa po zápase so Slovanom rozlúčili s fanúšikmi. Foto: M. Štefánik

Hostia sa po prestávke predsa len dočkali vyrovnania. Nešťastný vlastný gól si tentokrát strelil Miki Bakaľa. No v 83. minúte vypukla v Zelpo aréne veľká radosť. K lopte sa na hranici šestnástky dostal Mrva a z voleja ju nechytateľne poslal do siete. Do konca duelu sa už skóre nemenilo a umnou hrou sme ustrážili tesné víťazstvo.

Tri body potešili

„Som rád, že je negatívnej sérii koniec. Verím, že z nej vyjdeme silnejší,“ začal na tlačovej konferencii hodnotenie zápasu Roman Skuhravý, kormidelník železiarov a pokračoval: „Pomohol nám úvodný gól. V prvom polčase sme nepúšťali súpera ku strelám, až na Barseghjana, ktorý mieril do žrde. Po zmene strán Slovan zmenil organizáciu hry, vďaka príchodu Vlada Weissa mladšieho. Využíval medzipriestory, ale až v poslednej dvadsaťminútovke, kedy nám evidentne dochádzali sily, sa dokázal súper dostávať viac pred bránku a zaslúžene vyrovnal. Som rád, že napokon to Mrva po štandardnej situácii parádne trafil. Vážim si výhru, ale paradoxne sa dostavila po herne najslabšom výkone v jarnej časti.“

Rozlúčka s Kováčikom

Zápas so Slovanom mal nádych rozlúčky. Peter Kováčik, jedna z najväčších opôr nášho tímu, hrala v Zelpo aréne naposledy. Guľa, ako prezývajú tohto rýchlonohého futbalistu, sa totiž sťahuje na Apeninský polostrov.Naši chlapci sa konečne potešili z plného bodového zápisu. Foto: M. Štefánik

Poďakovanie mu pripravili fanúšikovia i spoluhráči. Po poslednom hvizde sa neubránil slzám a napokon ho hráči vyhadzovali do vzduchu. „Som veľmi rád, že sme zápas so Slovanom dotiahli do víťazného konca, nakoľko sme ťahali dlhšiu sériu bez víťazstva. Keďže išlo o môj posledný duel na tomto trávniku, bolo to mimoriadne emotívne. O to viac som sa chcel rozlúčiť víťazstvom. Podporu od vedenia, klubu, fanúšikov či spoluhráčov som cítil po celý čas, čo som v Podbrezovej. Zatiaľ išlo pre mňa o najkrajšie obdobie v živote. Budem naň spomínať iba v dobrom,“ povedal bezprostredne po zápase.

Prestup obľúbenca podbrezovského publika do Talianska je dôkazom, že vďaka tvrdej práci sa aj z malého klubu možno dostať do veľkého futbalu. Je to motivácia i pre ďalších chlapcov, aby na sebe makali a posúvali svoju výkonnosť na európsku úroveň. Víťazstvo nad Slovanom a milá rozlúčka s ťahúňom nášho tímu boli dôstojnou bodkou za domácimi zápasmi Podbrezovej v tejto sezóne. Tá nám priniesla radosť i smútok, ale aj mnoho zážitkov. Viac sa hodnoteniu Niké ligy 2023/2024 budeme venovať v niektorom z ďalších vydaní novín Podbrezovan.