Miroslav Poliaček: Počas leta dôjde v klube k mnohým zmenám

Miroslav Poliaček priznáva, že záver sezóny si všetci predstavovali inak. Foto: M. ŠtefánikZápasom v Trnave ukončili futbalisti FK Železiarne Podbrezová súťažnú sezónu, pričom v ligovej tabuľke obsadili šieste miesto. V Slovnaft Cupe zasa dokráčali až do semifinále, kde nešťastne vypadli práve so Spartakom. Hoci predsezónne ciele splnili, jarná časť nedopadla pre železiarov ideálne, čo si v klube dobre uvedomujú.

O nedávno skončenej sezóne, zmenách v kádri, ale aj o očakávaniach pred nasledujúcim ročníkom sme sa rozprávali s Miroslavom Poliačkom, generálnym manažérom FK Železiarne Podbrezová.

Sezóna 2023/2024 je na konci. Aká bola z vášho pohľadu?

– Pred začiatkom sezóny sme si dali dva ciele. V lige sme sa chceli dostať do prvej šestky a v Slovnaft Cupe sme sa túžili prebojovať čo najďalej. V oboch prípadoch sme stanovené méty splnili, čiže v tomto smere môže vládnuť spokojnosť. Na druhej strane, po sľubnom úvode a dobrých výsledkoch nám postupne dochádzal dych. Stalo sa tak už v závere jesene, ale najmä v jarnej časti. Výsledky neboli dobré, čo si všetci v klube uvedomujeme. Nie sme teda úplne spokojní, hoci ciele sme splnili. Záver sezóny sme si rozhodne predstavovali inak.

Čomu pripisujete, že sa mužstvu v lige prestalo dariť a na jar získalo len chudobných osem bodov?

– Myslím si, že sme veľa dobrých herných výkonov nepretavili do výsledkov. Niekto možno povie, že prehry boli spôsobené hráčskymi zmenami počas zimy. Ja s týmto tvrdením nesúhlasím. Podrobné štatistiky jasne ukazujú, že sme v mnohých zápasoch boli herne lepší, akurát sme našu aktivitu nedokázali premeniť na góly. Takže najväčšiu príčinu vidím v tom, že našim ofenzívnym hráčom postupne zvlhol pušný prach.

Mužstvo sa pasovalo i s početnou maródkou. Niektorí hráči chýbali aj niekoľko týždňov. Takže asi aj táto skutočnosť ovplyvnila výsledky tímu, súhlasíte?

– Samozrejme, po hráčskych zmenách sme nečakali, že sa nám zrania traja až štyria hráči, vrátane kľúčových. Spomeniem Grešáka, Oravca, ale i Markoviča. Dlhodobo bol mimo aj Talakov. Mali sme nahustený program, takže sme len ťažko udržiavali našu výkonnosť. Všetky absencie mali negatívny vplyv na mužstvo.

Na druhej strane, pozitívne ste sa prezentovali v Slovnaft Cupe, pričom finále bolo veľmi blízko. Ako sa pozeráte spätne na vaše účinkovanie v tejto súťaži?

– Vypadnutie v semifinále ligového pohára nás mrzí dodnes. Vieme, aké udalosti sa diali na trávniku v odvete proti Spartaku Trnava. Hoci stanovisko Komisie rozhodcov dalo za pravdu hlavnému arbitrovi, ja som iného názoru. Gól Trnavy platiť nemal a mali sme kopať penaltu po zákroku na Assinora. Určite nechcem vyplakávať alebo sa vyhovárať na rozhodcov, ale stále nás mrzí, že sme vypadli. Boli sme totiž veľmi blízko k postupu do finále, čo by bolo skvelé. Naše mužstvo si to za výkony a za to, akých súperov vyradilo, aj zaslúžilo. Finále sme chceli vybojovať pre vedenie,  fanúšikov i všetkých, ktorí robia futbal v Podbrezovej. A určite by sme ani vo finále nehrali druhé husle.

Hovoríte o veľkom sklamaní. A teraz naopak. Ktorý moment bol najkrajším v sezóne?

– Najkrajším okamihom nedávno skončeného ročníka bola jednoznačne výhra na Slovane vo štvrťfinále Slovnaft Cupu.

Filozofiou nášho klubu je dávať šancu mladým hráčom v prvom tíme. Jedným z nich je Filip Mielke, ktorý výkonmi na trávniku rozhodne zaujal. Foto: M. ŠtefánikFilozofiou klubu je postupné zapracovanie mladých hráčov do tímu. Prevláda v tomto smere spokojnosť?

– Chceli sme dať šancu niektorým odchovancom, čo sa nám najmä na jar darilo. V tomto smere som spokojný a ide o jedno z najväčších pozitív druhej polovice sezóny. Vo veľmi dobrom svetle sa ukazovali Adam Danko, Filip Mielke, ale i Vinco Chyla, zaujímavý bol taktiež Bajo. Vynikajúce výkony podával Sanusi, ktorého môžeme ešte stále zaradiť medzi mladých hráčov. Som presvedčený, že sme vytvorili pozitívny základ do budúcej sezóny a niektorí chlapci sa môžu stať pevnou súčasťou základnej zostavy a nosnými piliermi mužstva.

Negatívom sezóny bola návštevnosť na domácich zápasoch, čo však trápi mnohé kluby v našej najvyššej súťaži. Ako ste vnímali tento fakt?

– Skutočne ide o negatívny jav, o ktorom sa neustále bavíme. Na druhej strane musím priznať, že v jarnej časti sme fanúšikov výsledkami nepotešili a tým sme nepomohli ani návštevnosti. Počas celej sezóny sme však hľadali spôsoby, ako štadión zaplniť. Sme trošku sklamaní, že až na niekoľko zápasov fanúšikovia neprišli v počte, v akom by sme si želali, pritom na jeseň sme odohrali viacero dobrých stretnutí a mali aj vydarené obdobia. Nebudem klamať, čakal som viac priaznivcov na tribúnach. Beriem to však ako realitu. Môžem sľúbiť, že budeme o každého jedného bojovať a tým, ktorí nám fandili, touto cestou ďakujem za podporu v dobrých i zlých časoch.

Poďme už k novej sezóne, respektíve k letnému obdobiu. Aké zmeny môžeme očakávať?

– Čakajú nás veľké zmeny smerom do tímu a aj z neho. Niektorí hráči sú u nás už dlho a prejavili záujem odísť. Ľudia situáciu citlivo vnímajú a boli by radi za stabilný káder na dlhé obdobie. No Podbrezová nie je pre hráčov posledná voľba. Chlapci sa túžia posúvať a na tom je postavená i naša filozofia. Musíme rátať, že u nás budú zmeny vždy a výnimkou nie je ani súčasnosť. Verím, že si so situáciou poradíme a prídu hráči, ktorí udržia kvalitu kádra na úrovni, aby sme mohli v budúcej sezóne znovu bojovať o prvú šestku a možno sa posunuli ešte vyššie.

Spomínate zmeny v kádri. Môžete prezradiť aj konkrétne mená?

– O odchode Peťa Kováčika sa vedelo dlhšie. V kádri už nebude pokračovať ani Chris Kabongo. Bol u nás na hosťovaní a bolo nereálne dohodnúť sa s jeho belgickým klubom Lommel SK. Sú však aj ďalší hráči, ktorí skončia, ale ešte stále majú zmluvy, preto konkrétne mená neprezradím. Na druhej strane rokujeme s viacerými novými posilami. Prezradiť môžem, že sme si uplatnili opciu na Alexa Markoviča, v ktorom vidíme veľký potenciál. Na záver už len dodám, že rokujeme s hráčmi na viaceré posty. Sú medzi nimi Slováci, ale i zahraniční futbalisti, lebo bez legionárov len ťažko zložíme konkurencieschopný tím. O všetkých zmenách budeme postupne informovať.

Hovoríte o zmenách v mužstve. Nastanú aj v realizačnom tíme?

– Na kľúčových pozíciách v realizačnom tíme zmeny nenastanú. Takže zostáva aj hlavný tréner spolu s asistentom. No k istým zmenám predsa len dôjde. Cítime totiž, že po troch rokoch potrebujeme trochu novej energie, aby sme znovu objavili hlad a ambíciu biť sa v novej sezóne o čo najlepšie výsledky.

Sezóna je za vami, čoskoro sa začne príprava na novú. Čo si do nej donesiete?

– Nasledujúca sezóna bude taktiež veľmi náročná. Verím, že nedávno skončený ročník bol pre nás všetkých dobrou skúsenosťou. Až neskôr uvidíme, ako ju zúročíme a ako sa to pretaví do výsledkov.