Príprava na novú sezónu zahájená

Náš biatlonový tím v novej sezóne. Zľava: Ján Kováč, Zuzana Remeňová, Ema Beraxová, Adela Liptaiová, Mária Remeňová, Tamara Molentová a tréner Peter Kazár.
Foto: Biatlonový oddiel ŠK ŽP

Naši biatlonisti začali 6. mája prvé prípravné obdobie na sezónu 2024/2025. Hneď na úvod absolvovali týždňový tréningový tábor v Králikoch pri Banskej Bystrici na športovisku VŠC DUKLA Banská Bystrica.

Nasledujúce dva týždne sa pripravovali v domácom prostredí v Podbrezovej, Predajnej, Osrblí a Banskej Bystrici. V závere mája sa presunuli na krátky tréningový tábor v stredohorskom prostredí na Smrekovici pri Ružomberku. „Absolvovali sme aj vstupné testy kvôli optimálnemu nastaveniu tréningového procesu pre ďalšie obdobie,“ doplnil náš hlavný tréner Peter Kazár.

Biatlonový oddiel ŠK Železiarne Podbrezová chce aj naďalej pokračovať vo výchove slovenských reprezentantov.

„Počas štúdia v Súkromnej spojenej škole Železiarne Podbrezová sa nám to dlhodobo veľmi dobre darí. Spomenúť môžeme Tomáša Sklenárika, Emu Kapustovú či Sáru Pacerovú, ktorí sa počas vysokoškolského štúdia rozhodli pokračovať v tréningových skupinách v Banskej Bystrici. Aktuálne sa do reprezentácie zaradil Sebastián Ilavský, ktorý bude v ďalšej sezóne súťažiť už za iný klub,“ informoval P. Kazár.

Náš tím v novej sezóne

Medzi opory ženskej biatlonovej reprezentácie patria Mária a Zuzana Remeňové, ktoré v minulosti taktiež navštevovali našu školu v Lopeji. Momentálne pôsobia ako profesionálne vojačky a členky rezortného športového strediska VŠC DUKLA Banská Bystrica. V ďalšej sezóne však budú naďalej súťažiť v našich klubových farbách. V reprezentačnom tíme junioriek bude zaradená aj talentovaná Tamara Molentová.

„Keď už sme pri mládežníkoch, v dorasteneckom veku sme do prípravy pre ďalšiu sezónu zaradili Adelu Liptaiovú a Emu Beraxovú, ktoré sa pokúsia kvalifikovať do reprezentácie pre najvýznamnejšie svetové podujatia. Obidve budú chcieť uspieť na majstrovstvách Slovenska v biatlone aj bežeckom lyžovaní. Najmladším členom tímu je Ján Kováč, odchovanec partnerského Klubu biatlonu Predajná. Ako celkový víťaz Slovenského pohára v predchádzajúcej sezóne bude súťažiť najmä na domácich podujatiach v biatlone i bežeckom lyžovaní,“ povedal náš tréner.Počas základného streleckého tréningu v hale VŠC DUKLA Banská Bystrica. Foto: P. Kazár

Ten v posledných dvoch sezónach pôsobil aj ako vedúci realizačného tímu pre preteky Svetového pohára a počas posledných štyroch sezón zodpovedal za chod Štátnej športovej reprezentácie vo všetkých vekových kategóriách. Aktuálne sa v rámci Slovenského zväzu biatlonu preraďuje na miesto trénera tréningovej skupiny reprezentácie Slovenskej republiky. Je tiež zamestnancom rezortného strediska VŠC DUKLA Banská Bystrica a vytvára si väčší časový priestor na klubovú činnosť v rámci nášho oddielu. „V roku 2025 pripravujeme angažovanie nového klubového trénera a rozšírenie dorasteneckej skupiny športovcov pre sezónu 2025/2026.“

Podujatia počas letnej sezóny

Podľa slov Petra Kazára majú biatlonisti v letnom období najväčší priestor na mimoriadne náročné tréningové cykly. Tie absolvujú v domácom prostredí, v tréningových táboroch a zúčastnia sa aj viacerých testov výkonnosti. Čakajú ich tiež štarty v letnom biatlone.

„V rámci pretekov plánujeme nastúpiť na 1. kolo Slovenského pohára v Králikoch, ktoré bude v polovici júna. Preteky budú pozostávať zo streľby a cezpoľného behu. V auguste by sme mali absolvovať ďalšie kolo Slovenského pohára, tentokrát v Osrblí, kde sa už pôjde na kolieskových lyžiach. V druhej polovici augusta čakajú niektorých našich pretekárov Majstrovstvá sveta v letnom biatlone v estónskom Otepää. Ostatní členovia nášho oddielu budú štartovať na majstrovstvách Slovenska v Predajnej. Tam to bude opäť kombinácia streľby a cezpoľného behu. Na prelome mesiacov august a september plánujeme výjazd do Letohradu, kde sa uskutoční český národný šampionát, no preteky sú otvorené aj pre biatlonistov z iných krajín. Na začiatku septembra absolvujeme ešte ďalšie kolo Slovenského pohára v Osrblí, kde budú preteky opäť na kolieskových lyžiach,“ uzavrel P. Kazár.

O výsledkoch našich biatlonistov vás budeme priebežne informovať aj na stránkach novín Podbrezovan.