Pri rekonštrukcii cesty buďte opatrní a trpezliví

Druhá etapa rekonštrukcie cesty I/66 je v plnom prúde. Foto: M. GončárDruhá etapa rekonštrukcie cesty I/66 v Podbrezovej je spojená s viacerými obmedzeniami v doprave. Pociťujú ich nielen vodiči motorových vozidiel, ale aj chodci či cyklisti.

Plánovaná rekonštrukcia cesty v Podbrezovej je v plnom prúde, pričom práce by mali byť ukončené na jeseň. Až do tohto obdobia je potrebné rátať s obmedzeniami v doprave. Problematický býva najmä výjazd na hlavnú cestu v smere od starého závodu, kde sa predovšetkým pri striedaní jednotlivých zmien vo fabrike vytvárajú krátke kolóny.

Do redakcie nám viacerí adresujete otázky, či v najbližšom období dôjde k nejakým zmenám na problémovom úseku.

Doprava bude až do záverečného asfaltovania cesty situovaná do dvoch jazdných pruhov, pričom rýchlosť v opravovanom úseku je znížená na 30 kilometrov za hodinu. Počas dňa dochádza aj ku krátkym obmedzeniam, kedy je obojsmerná doprava regulovaná len do jedného pruhu, z dôvodu výkopových a iných obslužných prác. Vtedy je potrebné riadiť sa pokynmi regulovčíkov, ktorí púšťajú jednotlivé smery striedavo.

Chodci môžu prechádzať popri opravovanom úseku a na určených miestach je potrebné prejsť na druhú stranu, kde je popod múr vybudovaný dočasný chodník pre peších aj s priechodom pre chodcov (vyznačený oranžovo).

Rekonštrukcia sa týka aj cyklistov, ktorí sa taktiež musia riadiť pokynmi regulovčíkov, podobne ako motorové vozidlá. Na cestách sa však nachádzajú viaceré výtlky a nerovnosti, preto je nevyhnutná zvýšená opatrnosť. Apelujeme na cyklistov, aby jazdili súbežne s autami, neobchádzali ich a nezasahovali do protismeru.

Aj touto cestou vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby boli trpezliví, dodržiavali pokyny regulovčíkov, riadili sa dopravnými značkami a najmä dodržiavali maximálnu povolenú rýchlosť. Dôležité je nechať voľné miesta pri odbočkách, aby mohli vozidlá plynulo odbočiť, napríklad na most ku starému závodu, ku kyslikárni alebo do areálu cestnej dopravy. Pri zaraďovaní sa do kolóny nezabudnite ani na vytvorenie záchranárskej uličky pre vozidlá s právom prednostnej jazdy.

Ako jazdiť v kolóne?

– Dodržiavať bezpečný odstup,

– venovať sa dianiu v premávke, nepozerať sa na mobil a telefonovať, prípadne venovať sa iným činnostiam,

– pozerať smerom dopredu a reagovať na prípadné zmeny v premávke,

– nelepiť sa na vozidlo pred nami,

– nepredbiehať kolónu cez odbočovací pruh, prípadne cez krajnice,

– nezabúdať na záchranársku uličku,

– dávať pozor na vozidlá napájajúce sa z vedľajšej cesty alebo odbočovacieho pruhu, cyklistov a chodcov, prípadne iných účastníkov cestnej premávky,

– byť ohľaduplný a trpezlivý,

– dodržiavať správne svietenie, napríklad vypnutím hmloviek,

– dodržiavať pokyny regulovčíkov,

– dodržiavať maximálnu povolenú rýchlosť, sledovať dopravné značky, prípadne svetelnú signalizáciu,

– vyhýbať sa rôznym manévrom ako otáčanie v kolóne, cúvanie a podobne.