Naši mladí kolkári získali viacero medailí

Zlato v tímoch získali dorastenky Slovenska. Zadný rad zľava: Jozef Petráš, tréner reprezentácie žiakov a dorastencov; Marián Mitošinka, riaditeľ štátnej reprezentácie a Štefan Kočan, prezident Slovenského kolkárskeho zväzu. Predný rad zľava: Daniela Mócová, Ema Mazániková, Šarlota Sabová, Sofia Matis, Dominika Záturová a Daniel Móc, tréner reprezentácie žiačok a dorasteniek. Pred zástavou: Aneta Siváková. Foto: I. Mihaliska

V druhej polovici mája hostilo Brezno najlepších kolkárov Európy i sveta. Postupne sa v breznianskej aréne predstavili v rámci majstrovstiev Európy žiaci a dorastenci, po nich mali majstrovstvá sveta kolkári a kolkárky do 23 rokov a nakoniec súťažili aj hlavné kategórie mužov a žien.

V drese Slovenska bolo až 15 podbrezovských hráčov, čo bola takmer polovica všetkých našich reprezentantov. V kategórii žiačok sa predstavila Katarína Markusová a medzi žiakmi sme mali zastúpenie vďaka Alexandrovi O´Haganovi. V dorasteneckých kategóriách nás reprezentovali Ema Mazániková, Daniela Mócová a Šarlota Sabová medzi dievčatami a Andrej Balco s Matúšom Bánikom medzi chlapcami. V kategórii do 23 rokov sa do nominácie dostali juniorky Ema Mazániková a Naďa Poliaková. V Aréne Brezno si zahrali aj juniori Andrej Balco, Matúš Bánik a Martin Bizub. V hlavných kategóriách mužov a žien súťažili spolu šiesti podbrezovskí kolkári – Jana Poliaková, Katarína Valigurová, Ján Bína, Rostislav Gorecký, Peter Nemček a Bystrík Vadovič.

Veľkú radosť nám hneď na úvod urobili naši žiaci Katarína Markusová a Alexander O´Hagan. Spolu získali až tri cenné kovy a výraznou mierou prispeli do hodnotenia národov, v ktorom Slovensko skončilo na treťom mieste za reprezentáciami Česka a Nemecka. K. Markusová získala zlato s Martinom Benickým z Trstenej v disciplíne tandem mix a úspešná bola aj v disciplíne páry s reprezentačnou kolegyňou Leou Samákovou z Trenčína. Dievčatá vybojovali cenný bronz. Rovnaký kov získal aj A. O´Hagan s M. Benickým v disciplíne páry medzi chlapcami.

Zahanbiť sa nenechali ani dorastenecké kategórie. Medzi dievčatami dosiahli na zlato v tímoch hráčky Slovenska, medzi ktorými nechýbala podbrezovská trojica D. Mócová, E. Mazániková a Š. Sabová. Slovenskí dorastenci boli v tímoch strieborní, aj s našou dvojicou A. Balco a M. Bánik. V hodnotení národov skončili dorastenci rovnako ako žiaci na treťom mieste, tentokrát za Nemcami a Chorvátmi.

Kolkári do 23 rokov boli taktiež úspešní. V tímoch mužov brali Slováci striebro, o ktoré sa pričinili aj naši hráči A. Balco, M. Bánik a A. Bizub. V tandeme žien pridala bronz E. Mazániková, ktorá hrala so Žanetou Bednárovou z Trstenej. V hodnotení národov obsadilo Slovensko konečnú siedmu priečku.

V nabitej konkurencii najlepších kolkárov sveta sa slovenským reprezentantom v kategóriách mužov a žien nepodarilo dosiahnuť na žiadnu z medailí. V konečnom hodnotení národov patrilo našim 11. miesto.