Strecha na budove spoločnosti ŽP Informatika prešla rekonštrukciou

Počas opravy strechy budovy ŽP Informatika, s.r.o. Foto: M. HoľkoStrecha administratívnej budovy spoločnosti ŽP Informatika s.r.o. bola v uplynulých dňoch obnovená. Rekonštrukcia bola súčasťou plánovaných generálnych opráv na aktuálny rok, pričom práce realizovala externá firma.

Obnova strešnej krytiny na budove sídla ŽP Informatika s.r.o. bola už nevyhnutná, nakoľko na povrchu strechy bolo množstvo nerovností a na viacerých miestach stála voda. Hrozilo teda, že časom dôjde k zatekaniu do interiéru budovy, preto padlo rozhodnutie strechu kompletne obnoviť.

„Strecha bola podľa potreby už niekoľkokrát lokálne opravovaná, pričom boli odstránené akútne nedostatky. V súčasnosti ale už nebola v dobrom technickom stave, preto sme pristúpili k jej kompletnej obnove. Takto zrekonštruovaná strecha vydrží prakticky bez väčšej údržby viac rokov,“ povedal Máté Hoľko z odboru technického a investičného rozvoja, ktorý vykonával stavebný dozor.

Priebeh prác

Práce mali svoju postupnosť, pričom najskôr bolo potrebné odstrániť z pôvodnej hydroizolácie hrubé nečistoty, rozrezať bubliny, vysušiť miesta plynom a znovu nataviť. Na miestach, kde boli veľké priehlbiny podmyté dažďom, bolo nevyhnutné vyspádovanie pieskovým zásypom tak, aby bola voda odvedená do troch strešných vpustí. Na obnovu strechy boli použité PIR izolačné dosky najvyššej kvality v hrúbke 120 milimetrov.

„Ich jadro tvorí PIR pena, ktorá je po oboch stranách chránená fóliou s hliníkovou vložkou. Má vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti. Teplo unikajúce z konštrukcie budovy ja zadržiavané a vrátené späť. Pri letných horúčavách zasa dosky odrážajú teplo od konštrukcie, takže nedochádza k jej prehrievaniu,“ vysvetlil M. Hoľko a pokračoval: „Strechu sme museli tvarovo upraviť do pôvodného stavu a následne boli uložené spomínané PIR izolačné dosky po celej ploche, ktoré sme kotvili. Na platne bola potom položená samolepiaca hydroizolačná vrstva a nakoniec modifikované asfaltové pásy.“

Pravidelné opravy

Celková obnovená plocha predstavuje 446 metrov štvorcových, z ktorých tretina musela byť vyrovnaná pieskovým zásypom kvôli spomínaným nerovnostiam. Strecha je v súčasnosti kompletne zateplená a má tak lepšie tepelno-izolačné vlastnosti. Problém nebudú predstavovať ani zimné mesiace. Povrch je vyspádovaný, takže voda z roztopeného snehu bude odtekať do spomínaných vpustí, rovnako tak pri daždi.

Opravy rovných striech sa pritom v našej spoločnosti realizujú pravidelne. Najmä strechy na výrobných halách sú náchylné na poškodenie.

„Všetky ploché strechy máme pokryté hydroizolačnými krytinami a každý rok vykonávame pravidelné údržbové opravy, aby vyhovovali prevádzke a nedochádzalo k zatekaniu, prípadne iným problémom,“ uzavrel M. Hoľko.