Nové kladkostroje sú modernejšie a bezpečnejšie

Zlievanie trosky z pece EAF do troskovej misy. Foto: T. KubejV dňoch 18. júna až 1. júla boli v prevádzkarni oceliareň zrealizované tri investičné akcie. Šlo o výmenu dvoch kladkostrojov a jedného žeriava, ktoré sú momentálne už v plnej prevádzke. Zamestnanci oceliarne ich tak môžu využívať pri plnení každodenných úloh.

Pri výmene kladkostrojov spolupracovala s našimi zamestnancami aj externá firma METAS s.r.o. Ako prvý bol vymenený kladkostroj na žeriave číslo 112, ktorý sa nachádza v dielni strojnej údržby EOP.

„Išlo o starší typ kladkostroja, ktorý už nespĺňal bezpečnostné predpisy, napríklad pojazd kladkostroja. Pomocou investičného plánu sa nám podarilo úspešne realizovať výmenu tohto kladkostroja za nový typ, ktorý už má všetky bezpečnostné prvky. Údržbári z oceliarne tak s ním môžu bezpečne pracovať. Vymenili sme na ňom aj kompletnú elektroinštaláciu a doplnili frekvenčné meniče, ktoré zabezpečujú plynulý rozbeh a plynulé zastavenie kladkostroja. Veľmi im pomáha predovšetkým pri manipulácii s náhradnými dielmi,“ vysvetlil Ivan Strigáč, prevádzkový technik zdvíhacích zariadení v prevádzkarni oceliareň.

Ako druhý bol vymenený žeriav číslo 274, ktorý slúži na otáčanie troskových mís. Ide o nádoby, do ktorých sa zlieva troska. Troskové misy sa vyvážajú koľajovou dopravou zo strediska oceliarne EOP do strediska troskového hospodárstva šrotové pole Piesok, kde ich vysýpajú pásové žeriavy. Tie slúžia okrem vysýpania aj na drvenie trosky zlievanej z hlavnej panvy (písali sme o nich aj v čísle 17/2023, pozn. redakcie).

„Keď sa troskové misy vysypú, je dôležité, aby boli otočené dnom nahor. Je to z dôvodu, aby do nich nenapršalo alebo v zime nenasnežilo, pretože v takom prípade by došlo k chemickej reakcii a mohlo by to spôsobiť výbuch. V žiadnom prípade teda nemôže prísť k stretu, preto sa otáčajú hore dnom. Keď prichádzajú na oceliareň je potrebné ich pripraviť na zlievanie pod pec, vtedy sa otáčajú pomocou stojana na otáčanie týchto mís. Na vloženie slúži žeriav číslo 274. Ide o podvesný kladkostroj s nosnosťou 12 a pol tony. Naposledy sa menil v roku 2011 a už bolo nutné opätovne ho vymeniť, keďže bol značne opotrebovaný, najmä jeho pojazdy,“ doplnil I. Strigáč.

Podvesný kladkostroj na otáčanie troskových mís. Foto: T. KubeTretí žeriav, ktorý v uplynulých dňoch vymenili, sa nachádza v kováčskej dielni strojnej údržby EOP. „Ide o žeriav číslo 145, pomocou ktorého sa opravujú šablóny, drapáky, žleby a iné náhradné diely pre oceliareň. Zamestnanci si s ním vedia pomôcť pri plnení mnohých úloh a je takisto veľmi potrebný,“ povedal na záver I. Strigáč.

Všetky tri investičné akcie boli ukončené úspešnou úradnou skúškou. Inšpektor po preskúšaní uvedených zariadení odsúhlasil ich používanie v prevádzke.