Zdokonaliť sa v angličtine a byť v peknej prírode Nízkych Tatier. Aj o tom bol tábor Speakland

Deťom sa veľmi páčila Tarzánia. Foto: R. OcharovichAj v aktuálnom roku pripravila akciová spoločnosť Železiarne Podbrezová ponuku letných táborov pre deti našich zamestnancov. Na výber boli dva pobytové a jeden denný. Ako prvý sme navštívili pobytový tábor Speakland v Bystrej.

Speakland je určený pre deti vo veku 6 až 16 rokov. Ide o šesťdňový tábor, v ktorom hlavnou úlohou je naučiť, respektíve zdokonaliť deti v anglickom jazyku. Preto je v tábore oficiálnym jazykom angličtina a vedúci, prevažne anglickí lektori, sa s deťmi rozprávajú počas celého týždňa výlučne po anglicky.

Doobedné aktivity prebiehali v penzióne. Foto: T. Kubej„Sme štyria animátori a máme rozdelené skupiny po 13 až 14 detí. Museli sme to vybalansovať, aby boli tímy vyrovnané. Snažili sme sa predísť tomu, aby jeden tím nebol úplne perfektný a iný slabší. Tí starší, ktorí vedia po anglicky lepšie, sú určení ako prekladatelia a pomáhajú mladším, ktorí možno úplne všetko nerozumejú. Ak má mladšie dieťa problém a nevie sa vyjadriť po anglicky, hľadá starších, ktorí sú prekladatelia. Takže sa zdokonaľuje aj prekladateľ i malé dieťa tým, že je v anglickom prostredí a musí sa nejako vynájsť,“ vysvetlil v úvode Raymond Ocharovich, hlavný vedúci tábora.

Už tradične sa Speakland uskutočnil v nádhernom prostredí Nízkych Tatier. Ubytovanie bolo zabezpečené v penzióne Tále, ktorý spadá pod neďalekú obec Bystrá. „Všetky tri turnusy sa uskutočnili v júli, pričom v tomto poslednom sme mali najviac detí, až 54. Priemer bol okolo 45 až 50 detí. Kapacitne má penzión 53 lôžok, teraz sme museli dávať aj nejaké prístelky,“ informoval R. Ocharovich.V tábore deti komunikujú len v angličtine, vďaka čomu sa vedia výrazne zdokonaliť v tomto cudzom jazyku. Foto: R. Ocharovich

A ako vyzerá bežný deň v anglickom tábore? „Máme ho rozdelený na dve časti. Doobeda robíme rôzne aktivity v penzióne, deti sú rozdelené do tímov a poobede ideme na nejaký výlet. Či už to bola Tarzánia, Bystrianska jaskyňa alebo sa chodíme kúpať na Krpáčovo.“

***NAŠA ANKETA***

Počas posledného turnusu sme navštívili deti v tábore Speakland a opýtali sa ich, či už niekedy v tomto tábore boli, čo sa im zatiaľ najviac páčilo a ako im ide angličtina, ktorou sú nútení každodenne počas svojho pobytu rozprávať.

Dominika Švantnerová, 11 rokov

– Bola som tu pred dvoma rokmi a teraz som si to chcela vyskúšať znovu. Predtým som bola aj v iných táboroch, ale nikdy nie pobytových, len denných. Je tu veľmi dobre, chodíme na prechádzky, výlety a máme množstvo aktivít. Na začiatku sme sa rozdeľovali do tímov a hrali sme rôzne hry a športy, ako volejbal či kolky. Teším sa do jaskyne, kde nám povedali, že určite pôjdeme. Po anglicky viem veľmi málo, chcela som sa niečo naučiť, čo bol aj dôvod, prečo som sem išla druhýkrát.

Terezka Senčeková, 11 rokov

– Som tu prvýkrát. Do tábora som chcela ísť najmä kvôli kamarátke. Mne tiež ide angličtina dosť biedne, lebo ju nemám ani v škole. Niečo síce rozumiem, no určite neviem po anglicky plynule. Výhodou však je, že starší nám preložia, ak niečomu nerozumieme. Najviac sa mi páčilo, keď sme boli v Tarzánii a kúpať sa v jazere.

Kristián Kotický, 14 rokov

– V tomto tábore som prvýkrát, predtým som bol len v Repišti. Páči sa mi, že robíme rôzne aktivity, chodíme na výlety a hráme futbal s kamarátmi. Angličtina je v mojom prípade dosť slabá, no chcel som si vyskúšať, ako som na tom a určite som sem prišiel aj preto, že som sa v nej chcel zlepšiť.

 

Patrik Stančík, 12 rokov

– Som tu druhýkrát, bol som tu pred dvoma rokmi a predtým som bol raz aj v Repišti. V tomto tábore sa mi páči, chodíme na vychádzky a najviac ma zaujala Tarzánia, aj keď som sa bál, bolo to dosť vysoko. Moja úroveň angličtiny je dobrá, preto ma sem prihlásili rodičia. Ja som taký hrací typ, viac presedím za počítačom ako chodím von a počas hrania hier sa rozprávam s Angličanmi. Píšeme si, aj voláme spolu cez mikrofón, preto nemám až taký problém s komunikáciou v angličtine.

Šimon Dianiška, 9 rokov

– V tábore Speakland som prvýkrát, v Repišti som bol dvakrát. Najviac sa mi zatiaľ páčila Tarzánia, ale fajn bolo aj kúpanie v jazere. Zahráme si tiež futbal, ktorý ma baví. Angličtina mi veľmi nejde. Rozumiem len základy, ostatné mi preložia starší. Rozprávame sa celý deň po anglicky, ale občas, keď sa medzi sebou hráme, tak to porušíme a prehovoríme niečo aj po slovensky.

Viktória Tokárová, 10 rokov

– V tomto tábore som prvýkrát, ale už som bola trikrát v Repišti. Páči sa mi tu veľmi dobre. Tarzánia bola zatiaľ najlepšia, pustili ma až na tú vyššiu modrú. Trochu som sa síce bála, knísalo ma, ale nejako som to zvládla. Asi neviem až tak dobre po anglicky, ale na to, koľko mám rokov, tak je to možno akurát. Stále však mám čo zlepšovať.

Eva Náterová, 9 rokov

– Som tu prvý raz. Predtým som bola dvakrát aj v golfovom tábore. Páči sa mi tu, okolie a príroda sú veľmi pekné. Tiež sa mi najviac páčila Tarzánia. Úroveň angličtiny je u mňa slabšia, no niečo rozumiem. Ak nie, tak mi preložia starší. Sú medzi nami takí, čo vedia po anglicky veľmi dobre.