Greško je späť v Podbrezovej, trénovať bude devätnástku

Vratislav Greško počas tréningu. Foto: FK ŽP

Vratislav Greško sa po rokoch opäť vracia do Podbrezovej. Bývalý úspešný reprezentant prikývol na ponuku klubu z Horehronia a stal sa trénerom futbalistov v kategórii U19. Naši mladíci už onedlho odštartujú súťažnú sezónu, na ktorú sa naladili víťazstvom na prestížnom turnaji v českých Tepliciach. Greška úspech potešil, no už teraz myslí na súťažné zápolenia a spolu s chlapcami sa usilovne pripravuje na ligu. Vie, že ho s mužstvom čaká ešte množstvo práce, no ako hovorí, je to pre celý kolektív výzva. Viac prezradil v rozhovore pre náš dvojtýždenník.

Ako sa upiekol váš opätovný príchod do Podbrezovej?

– Aj keď sa hovorí, že náhody v živote neexistujú, môj príchod sa zrodil úplnou náhodou. Ale všetko je tak, ako má byť. Na úrovni podbrezovského klubu došlo k určitým zmenám. Vedenie hľadalo trénerov a medzi inými oslovili aj mňa. Ponuku som prijal, keďže mám aj požadovanú licenciu.

Dlho ste zvažovali prijatie ponuky?

– Nad ničím som neuvažoval a hneď som ju prijal. Hoci boli v hre aj iné možnosti, žiadna z nich ma neoslovila tak ako podbrezovská. Viem však, aké úlohy na mňa čakajú. No teraz je všetko pre mňa nové. V prvom rade sa musím stotožniť s tým, ako veci v klube fungujú. Koniec koncov, inak to ani nejde. Čaká nás kopec roboty. Uvidíme, čo sa nám v sezóne podarí.

Začiatok vášho pôsobenia bol ako z veľkej knihy. Prišli ste a hneď ste vyhrali turnaj v Českej republike.

– Víťazstvo je určite fajn. Zámer však nebol skončiť na prvom mieste, ale hlavným cieľom bolo vzájomné spoznanie medzi mnou a chlapcami. Verím, že sa nám to podarilo. Hneď po prevzatí trofeje sme si ale uvedomili, že nemôžeme lietať v oblakoch, pretože jedna lastovička leto nerobí. Preto sme sa s chlapcami dohodli, že dva dni po turnaji oslávime a hneď na to prevrátime stranu a budeme znovu makať.

Ako hodnotíte herný prejav mužstva na podujatí v Tepliciach?

– Hoci sme vyhrali, v našej hre bolo veľa chýb a celkovo aspektov, ktoré neboli ideálne. Zároveň sme však ukázali skutočne veľa dobrých momentov, inak by sme neboli na prvom mieste. Dúfam, že dokážeme využiť momentum, ktoré je teraz na našej strane a dostaneme pohodu na kopačky, aby sme boli úspešní aj v lige. Zároveň verím, že chalani zoberú ligovú súťaž ako výzvu.

Zaujímavosťou je, že v Podbrezovej budete viesť aj svojho syna. Bude to pre vás niečo špecifické?

– V prvom rade musím povedať, že syn prišiel do klubu skôr ako ja, čiže vedenie ho oslovilo predo mnou. Nie je to tak, že som si ho sem dotiahol. Nebude to pre mňa ale nič nové, keďže som ho viedol v predošlom klube. On ma pozná a vie, že srandy pôjdu bokom a musí makať ako ostatní.

Pred vami je ligová súťaž. S čím do nej vstupujete?

– Nie je veľa klubov na Slovensku, kde je filozofia jasná a čitateľná. V Podbrezovej je však daná a je tu výborne nastavený systém. Musíme sa mu prispôsobiť a nastaviť tak, aby veci fungovali a boli sme úspešní. Aj pre mňa ide o niečo nové. Ale sme dospelí a potrebujeme sa systému prispôsobiť a ísť za stanoveným cieľom. Bude len na chlapcoch a na nás tréneroch, do akej miery dokážeme všetky natrénované veci pretaviť v ostrých zápasoch. Tešíme sa a uvidíme, ako sa nám bude dariť.