Viete, že niektoré semienka obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín, esenciálnych olejov a enzýmov? Ak si vyberiete niektoré z našich typov, určite vám bude vaše telo vďačné:
ĽANOVÉ SEMIENKA
Podporujú celkové zdravie človeka a chránia telo pred dlhým zoznamom ochorení, vrátane mnohých civilizačných ochorení. Sú bohatým zdrojom omega – 3 mastných kyselín a ľahko stráviteľných bielkovín a lignanov. Obsahujú veľké množstvo rozpustnej vlákniny a fenolitických zlúčenín, aj rad vitamínov a minerálov. Po mesiaci konzumácie pocítite, že sa vám znížil zlý cholesterol v krvi, potlačia sa zápaly, čím sa zabraňuje hromadeniu usadenín a upchávaniu ciev. Ľanové semienka majú silný vplyv na trigliceridy v krvi. Reguláciou krvného cukru sa znižuje riziko cukrovky typu 2. Ak ju už máte, znížia sa hodnoty. Ak trpíte chronickými bolesťami kĺbov, artritídou či reumou, po mesiaci konzumácie dôjde k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu a zmiernia sa bolesti. Pôsobia aj pri psoriáze či lupuse. Ak máte osteoporózu, jedzte semienka pravidelne.
Ľanové semienka síce obsahujú veľký podiel tukov, ide však o zdravé tuky, ktoré sa v tele neukladajú. Naopak, stimulujú metabolizmus a podporujú tak chudnutie a snahu o získanie zdravej telesnej váhy.
Ako ich užívať:
V prirodzenej forme by cez telo iba prešli a ich liečivé vlastnosti by zostali nevyužité. Preto je potrebné pred konzumáciou semienka zomlieť – tesne pred zjedením, inak zdravé tuky zoxidujú a zmenia sa na škodlivé. Odporúčaná dávka je dve polievkové lyžice denne. Druhým spôsobom je ľanový olej. Konzumujeme ho v surovom stave, pridávame do šalátov či do jogurtu.
CHIA SEMIENKA
Majú bohaté zásoby antioxidantov, minerálnych látok, esenciálnych aminokyselín, omega – 3 mastné kyseliny, vlákninu, kalcium, vitamín B a C, fosfor, železo…
Pripisujú sa im zdravotné benefity, hlavne budovanie tenkých svalových vlákien, podporujú kardiovaskulárny systém, stabilizujú hladiny cukru v krvi, udržiavajú energiu počas dňa. Ich pravidelná konzumácia má aj estetické prínosy, zlepšenie pleti, vlasov, nechtov. Využívajú sa aj pri chudnutí a detoxikácii, nakoľko obsahujú minimum sacharidov, rýchlo zasýtia, majú vysoký obsah vlákniny a blokujú vstrebávanie kalórií.
Ľudia, ktorí trpia nízkym krvným tlakom by mali opatrne konzumovať chia semienka, pretože znižujú krvný tlak. Chia semienka nie sú vhodné pre ľudí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi.
Ako ich užívať:
Odporúčaná denná dávka je asi 4 kávové lyžičky denne. Majú schopnosť viazať vodu, preto je ich možné kombinovať s tekutinami. V kombinácii s tekutinou vytvoria špecifický gél. Sú vhodné aj na zahusťovanie namiesto strúhanky na obaľovanie, či do prívarkov…
SEZAMOVÉ SEMIENKA
V semienkach sú zastúpené predovšetkým zdravé tuky (mononenasýtené i polynenasýtené), vláknina, bielkoviny, fytoestrogény, flavonoidy, vitamíny, minerály a stopové prvky. Sezamové semienka sú pomerne kalorické, a to hlavne vďaka zastúpeným tukom. Sto gramov sezamu obsahuje viac ako 570 kalórií. Sezamové semienka sú dobrým zdrojom mononenasýtených mastných kyselín (100 gramov ich obsahuje 18,8 gramov), hlavne kyseliny olejovej. Tá priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a stav srdcovocievneho systému. Drobné semienka sú tiež bohaté na bielkoviny, pričom 100 gramov semien obsahuje asi 18 gramov bielkovín. Proteíny plnia v ľudskom tele mnoho funkcií, rast a obnovu svalovej hmoty nevynímajúc. Pravidelná konzumácia semienok tiež chráni pred vplyvom škodlivých voľných radikálov, ktoré poškodzujú ľudské bunky. Je to hlavne preto, že obsahujú cenné fenolové antioxidanty. Samozrejme, semienka sezamu sú plné aj viacerých vitamínov. Bohato sú zastúpené tie zo skupiny B, vrátane kyseliny listovej. Z minerálov je v sezame obsiahnutý vápnik, ktorý prospieva kostiam a zubom, je tiež prevenciou osteoporózy. Železo podporuje tvorbu krvi. Komplex B vitamínov spolu s horčíkom kladne ovplyvňujú psychiku, teda zabraňujú i vzniku depresie. Sezamové semienka sú tiež zdrojom mangánu, zinku, medi a selénu. Látok, ktoré napomáhajú k správnemu fungovaniu ľudského tela. Nemožno nespomenúť vlákninu, pretože v sto gramoch sezamu sa jej nachádza viac ako 11 gramov.
Ako ich užívať
Sezamové semienka (olej) do nášho jedálnička patria, ale treba ich jesť s rozumom. Odporúčaná dávka je 3 – 5 kávových lyžičiek.
SLNEČNICOVÉ SEMIENKA
Obsahujú vitamín E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Slnečnicové semienka sú zásobárňou vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B5), ktoré sú zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy. Nedostatok vitamínu B1 spôsobuje zápalové reakcie organizmu na kĺboch či svaloch, pričom nízka hladina vitamínu B5 zapríčiňuje bolesti hlavy, nevoľnosť či poruchy spánku. Okrem vitamínov obsahujú vysoký podiel vápnika, ale aj ostatné minerálne látky ako mangán, horčík, selén, meď, fosfor či železo. V semienkach slnečnice sú aj esenciálne mastné kyseliny, bielkoviny, kyselina linolová a celý rad antioxidantov. Slnečnicové semienka podporujú budovanie svalovej hmoty, pôsobia protizápalovo a majú protirakovinové účinky. Pozitívne vplývajú na pokožku, vlasy a nechty. Znižujú riziko výskytu kardiovaskulárnych chorôb (znižujú cholesterol v krvi, aj krvný tlak). Odbúravajú stres a depresie.
Ako ich užívať:
Slnečnica patrí k vysoko kalorickej potrave, preto sa neodporúča jesť semienka každý deň, hoci organizmus ich vie dobre stráviť. Odporúčaná dávka je 4 – 5 kávových lyžičiek.
TEKVICOVÉ SEMIENKA
Sú bohaté na cucurbitacíny, zinok, horčík, fosfor, mangán, meď, vápnik, železo, vitamíny A, B, D, E, ale aj esenciálne mastné kyseliny omega 3 a 6, či aminokyseliny. Cucurbitacíny sú látky, ktoré zabraňujú premene testosterónu na silnejší dyhydrotestosterón. Práve tento silnejší hormón podporuje bunky prostaty, tie rastú a dochádza teda k jej zväčšeniu. Rovnako dôležitý pre prostatu je aj zinok. Vitamíny, ktoré tekvicové jadierka obsahujú, najmä vitamíny skupiny B – B17, majú protinádorové účinky, ale slúžia aj ako prevencia proti chrípke. Okrem toho, že tekvicové semienka sú ideálne pri problémoch so zväčšenou prostatou, či ako prevencia pred chrípkou, pomáhajú aj pri žalúdočných problémoch, problémoch s obličkami a mechúrom, reume či srdcovocievnych ochoreniach. Vhodné sú aj pre diabetikov a ľudí s vysokým cholesterolom. Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré tekvicové semienka obsahujú sú nevyhnutné pre ľudský organizmus. Dôležité sú najmä pre tvorbu vitamínu D, ale aj niektorých hormónov a bunkových stien.
Selén, ktorý tekvicové semienka obsahujú, pomáha pri ochoreniach močových ciest. Celkovo majú tieto semienka močopudné účinky. Rovnako sa tekvicové semienka odporúčajú jesť aj pri neplodnosti, ochabnutých svaloch, klimaxových ťažkostiach či tkanivových zmenách.
Ako ich užívať:
Hrsť surových tekvicových semienok dvakrát denne. Ideálne je jesť surové a nesolené semienka a nie pražené a solené. Pokiaľ nemáte chuť na tekvicové semienka, vyskúšajte tekvicový olej. Ak je kvalitný, zachováva si zdraviu prospešné látky. Využiť ho môžete v studenej kuchyni, na dochutenie omáčok, šalátov, dressingov či nátierok.