Dva mesiace oddychu sa skončili, nový školský rok je slávnostne otvorený

Nastúpení žiaci spolu s učiteľmi počas slávnostného otvorenia nového školského roku. Foto: J. Čief

Po šesťdesiatich piatich dňoch letných prázdnin sa na celom Slovensku začal nový školský rok 2024/2025. Slávnostne ho otvorili aj na nádvorí Súkromnej spojenej školy Železiarne Podbrezová, kde sa okrem žiakov zišlo vedenie školy, zástupca zriaďovateľa, pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci a aj niektorí rodičia.

Miriam Pindiaková počas slávnostného príhovoru. Foto: J. ČiefRiaditeľka v úvode svojho príhovoru privítala prítomných a pripomenula, že škola je miestom, kde si mladí ľudia vyberajú ďalšiu cestu a svoje povolania. Pedagógovia zasa spoznávajú skvelých ľudí a zachytávajú jedinečné okamihy, v ktorých sa detská duša mení na dospelého človeka, z ktorého sa postupne stáva zodpovedná a úžasná osoba.

Osobitne sa prihovorila prvákom, ktorí otvárajú novú kapitolu svojho života. „Viem, cítite istú nervozitu a obavy, pretože prechod na strednú školu je určitou zmenou. Ale verte mi, ste na správnom mieste. Naša škola vám poskytne všetko potrebné, aby ste sa mohli vzdelávať, rozvíjať a dosiahnuť svoje ciele,“ adresovala svoje slová najmladším žiakom.

Riaditeľka ďalej zdôraznila, že nadchádzajúci školský rok bude dôležitým medzníkom v živote maturantov a žiakov tretieho ročníka učebných odborov. Zaželala im, aby vytrvali v doterajšom snažení a aby obstáli v jednotlivých skúškach počas celého nadchádzajúceho školského roka. „Som presvedčená, že škola je so svojimi pedagógmi pripravená urobiť všetko preto, aby žiaci dostali najkvalitnejšie vzdelanie, aby sa nielen v škole, ale aj na internáte cítili dobre a bezpečne.“

Lákadlom štipendium

Aj v tomto školskom roku čaká na žiakov bohatá ponuka záujmových útvarov a celé spektrum aktivít, súťaží a projektov. „Verím, že pre mnohých bude motiváciou aj finančná odmena formou motivačného a prospechového štipendia, a to vďaka podpore zriaďovateľa – akciovej spoločnosti Železiarne Podbrezová,“ pokračovala M. Pindiaková. 

Vo svojom príhovore nezabudla ani na svojich kolegov. Zdôraznila, že stoja pred mnohými úlohami, pričom ich práca je nesmierne dôležitá. „Som vďačná za vaše odhodlanie a prístup. Prajem vám veľa pozitívnej energie, pedagogického taktu, pevné zdravie, osobnú spokojnosť a naplnenie všetkých ambícií.“

Osobitne privítala aj trojicu nových učiteľov Jaroslavu Hlásnikovú, Františka Liptáka a Hanu Weisovú. Zaželala im rýchlu adaptáciu na nové prostredie a kolektív.

Záujem o štúdium rastie

Prítomným sa prihovoril aj Vladimír Soták mladší, člen Predstavenstva a obchodný riaditeľ ŽP a.s. „Za zriaďovateľa, teda akciovú spoločnosť Železiarne Podbrezová chcem poďakovať, že je o štúdium v našej škole taký veľký záujem. Každý rok postupne rozširujeme počty žiakov podľa toho, ako je to možné. Chcem vám všetkým popriať veľa chuti, pohody, aby ste nový školský rok odštartovali v správnom tempe a aby ste o desať mesiacov mohli povedať, že všetko je tak, ako ste si predstavovali. Držím palce žiakom, ale aj učiteľskému zboru. Verím, že všetko zvládnete, podobne ako v minulých rokoch. Prajem úspešný školský rok 2024/2025.“

Po slávnostnom úvode sa žiaci presunuli do tried, kde strávia najbližších desať mesiacov.