Úpravárenská linka číslo 5 bude mať nové ultrazvukové zariadenie na nedeštruktívne skúšanie rúr

Obnovená úpravárenská linka č. 5 krátko pred spustením. Foto: P. Babčan

Modernizácia a obnova zariadení je nevyhnutnou súčasťou fungovania výroby a kontroly výrobkov v akciovej spoločnosti Železiarne Podbrezová. Preto naša spoločnosť každý rok investuje značné prostriedky práve na tento účel. Konkurencieschopnosť, kvalita a plnenie požiadaviek zákazníkov sú totiž aspekty, ktoré je potrebné neustále brať do úvahy.  

Aj v tomto roku sú realizované viaceré investície, ktoré napomáhajú zefektívňovaniu a skvalitňovaniu jednotlivých technologických procesov. Jedným z prebiehajúcich projektov je modernizácia nedeštruktívnej kontroly na úpravárenskej linke číslo 5 v ťahárni rúr, výroba 1. Linka slúži na finalizáciu presných rúr ťahaných za studena a vykonáva rovnanie, nedeštruktívnu kontrolu, orezávanie neskúšaných koncov a začisťovanie koncov rúr.

„Prvá etapa bola začatá 19. augusta výmenou stola na nedeštruktívne skúšanie (NDT). Druhá etapa pokračovala inštaláciou NDT zariadení. Pôvodné nedeštruktívne skúšanie circografom nahradila moderná metóda skúšania ultrazvukom. Treťou etapou je samotné oživenie zariadení a spustenie do prevádzky,“ informoval Peter Babčan z odboru technického a investičného rozvoja.

Okrem externých firiem sa na investičnej akcii podieľajú aj naši zamestnanci s dlhoročnými skúsenosťami, čím prispievajú k doteraz hladkému priebehu realizácie. „Čo sa týka samotnej inštalácie, zatiaľ ide všetko podľa stanoveného harmonogramu,“ doplnil P. Babčan.

Nový ultrazvuk predstavuje významný krok vpred v rámci kontroly finálnych výrobkov. „Používanie ultrazvuku je v našej fabrike zaužívané dlhodobo. Minulý rok bola podobným spôsobom modernizovaná NDT časť na úpravárenskej linke číslo 4 v ťahárni rúr, výroba 2, s ultrazvukovým zariadením od rovnakého dodávateľa. Ultrazvukové zariadenie na úpravárenskej linke č. 5 bude ďalším krokom k skvalitneniu kontroly vyrobených rúr v menšom rozmerovom sortimente. Týmto sa stane ťaháreň rúr, výroba 1, sebestačná v skúšaní ultrazvukom a výrobky sa nebudú musieť prevážať na iné linky NDT vo výrobe 2,“ upresnil.

Spustenie zariadenia je naplánované na 9. september. „Predpokladáme, že zariadenie bude plne funkčné a schopné plniť najprísnejšie požiadavky na nedeštruktívne skúšanie rúr,“ uzavrel P. Babčan.