Jozef Ďurian: ŽIAROMAT Kalinovo stojí na pracovitých ľuďoch

Od septembra tohto roku má akciová spoločnosť ŽIAROMAT Kalinovo nového predsedu Predstavenstva a generálneho riaditeľa. Funkcie sa ujal Jozef Ďurian, ktorý do regiónu Novohrad prichádza v neľahkom období, keďže priemysel nezažíva ideálne obdobie. Nový riaditeľ je však optimista a verí, že situácia sa bude postupne zlepšovať a aj fabriku neďaleko Lučenca čakajú svetlejšie časy.

V rozhovore odpovedá na viaceré otázky, opisuje súčasný stav, vyslovuje prognózy do najbližšieho obdobia a zároveň opisuje aj svoje dojmy po nástupe do novej funkcie.

Na stoličku riaditeľa spoločnosti ŽIAROMAT a.s. Kalinovo nastupujete v neľahkom období. Aká je súčasná situácia?

– Súčasná, nie dobrá situácia na trhu, zasiahla nielen našich odberateľov, ale aj nás. Ako je známe, našimi zákazníkmi sú predovšetkým oceliarne, zlievarne či výrobcovia kachlí a krbov. Momentálny stav rozhodne nie je ideálny, ale situácia nie je jednoduchá dlhodobo. Napríklad, každý rok stratíme asi desať odberateľských firiem. Tieto spoločnosti skrachujú a zaniknú. To sa prejavuje poklesom objednávok, čo automaticky znamená nižšie tržby. Naše hospodárenie však ovplyvňujú aj ďalšie faktory.

Môžete niektoré spomenúť?

– Ide najmä o silnú konkurenciu v podobe výrobcov z krajín mimo Európskej únie, najmä z Číny. Tieto krajiny majú nižšie náklady, keďže nemusia dodržiavať viaceré regulatívy. Európski výrobcovia im preto len ťažko konkurujú. Ďalšími negatívami sú rastúce náklady, inflácia, ale ešte stále aj vysoké ceny za energie. Navyše, v tomto roku začali výrazne stúpať náklady na vstupy. Všetky tieto aspekty majú negatívny dopad na výsledok hospodárenia našej spoločnosti.

Spomínate hospodársky výsledok. Ako sa spoločnosti darí v tomto roku?

– V prvom polroku 2024 sa hospodársky výsledok držal blízko nuly. Keďže termíny dodania vstupných surovín sa zdvojnásobili, nakupujeme aj polroka dopredu a za vyššie ceny. To malo za následok, že v druhom polroku sa situácia zhoršuje a už dnes vieme povedať, že na konci roka budeme mať negatívny hospodársky výsledok. No aj v tejto situácii dokážeme nájsť určité pozitíva.Fabrika v Kalinove má podľa riaditeľa osobité čaro.	Foto: R. Rybovič

Aké?

– V skratke povedané, neustále vyhodnocujeme aktuálnu situáciu. Snažíme sa zefektívniť výrobu, hľadáme nové obchodné príležitosti a takisto intenzívnejšie komunikujeme so súčasnými zákazníkmi. Opatrenia sme uskutočnili aj v oblasti ekonomiky. Precízne posudzujeme každý nákup a tlačíme i na znižovanie cien. Opatrení, ako zvládnuť súčasný stav, je však viac.

Dotkli sa opatrenia aj samotných zamestnancov?

– Aj v personálnej oblasti sme podnikli určité kroky, no počet zamestnancov sa znížil len o päť. Išlo o nepredĺženie zmluvy zo strany našej spoločnosti po skúšobnej dobe alebo skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca. Jednou z našich priorít je totiž udržanie zamestnanosti, no ak sa situácia na trhu bude zhoršovať, je možné, že budeme musieť uskutočniť i ďalšie kroky a možno budeme riešiť aj personálne otázky.Prioritou vedenia spoločnosti je udržať zamestnanosť.                               Foto: T. Kubej

Hovoríte o rôznych opatreniach, ktoré ste v posledných týždňoch a mesiacoch realizovali. Ovplyvnila súčasná situácia aj investície?

– Bohužiaľ, áno. Významne sme preto okresali investičný plán. Podarilo sa nám však dokončiť prestavbu a modernizáciu filtračných zariadení FTG. Išlo o náročnú investíciu nielen z pohľadu financií, ale aj z dôvodu administrácie. Bolo potrebné vyriešiť veľké množstvo dokumentov, povolení pre vydanie zmeny integrovaného povolenia a následnej kolaudácie. V súčasnosti prebieha skúšobná prevádzka zariadenia. Okrem toho sme realizovali opravu klenby a iných súčastí vozokomorovej pece. Ostatné projekty a plánované úlohy sme pozastavili a budeme čakať na ďalší vývoj hospodárskej situácie.

ŽIAROMAT je známy výrobou žiaruvzdorných materiálov, pričom významnú úlohu zohráva šamot. Je jeho výroba ešte rentabilná?

– Kedysi bol top produktom kachľový šamot, neskôr aj liací šamot využívaný najmä v oceliarňach. No práve šamot sa postupne z výroby vytráca. Oceliarní, ktoré využívajú výmurovky a liace cesty na báze šamotu, je čoraz menej. Výrobcovia krbov a kachlí tiež neprežívajú práve zlaté časy. V kachliarstve sa šamot nahrádza vermikulitom. Za jeho výhody možno považovať, že je cenovo výhodnejší, ľahší a tvarovateľnejší. Na druhej strane nemá akumulačné schopnosti šamotu. Keďže produkcia šamotu neustále klesá, jeho výroba u nás je v budúcich rokoch otázna. Bude nutné zmeniť sortiment našich výrobkov.

Nepriaznivá situácia na trhu máva rôzne následky, napríklad pri plnení záväzkov. Ako sa darí akciovej spoločnosti ŽIAROMAT Kalinovo v tomto smere?

– Mám radosť, že naša spoločnosť spláca svoje záväzky včas a v súčasnosti nemáme žiadne po lehote splatnosti. Kým sme schopní uhrádzať záväzky, sme na tom dobre. Ako som spomínal, chceme udržať zamestnanosť a nerealizovať žiadne drastické opatrenia. Verím, že krivka predaja bude mať stúpajúcu tendenciu. Musíme prežiť súčasnú krízu a vyjsť z nej silnejší a efektívnejší tak, aby sme zároveň udržali kvalitu našich výrobkov.

Generálnym riaditeľom spoločnosti ste sa stali len nedávno. Aké boli, respektíve ešte stále sú, vaše prvotné pocity?

– Musím podotknúť, že moja pracovná minulosť je pestrá. Dve desaťročia som pracoval vo sfére business consulting a za ten čas som prešiel stovky firiem a výrobných podnikov – od malých až po najväčšie. Priznám sa, ŽIAROMAT ma prekvapil. V prvý deň nie až tak pozitívne, pretože som videl vysoký podiel manuálnej práce v náročných pracovných podmienkach. Takisto ma prekvapil investičný dlh na strojoch a zariadeniach. No na druhý deň som začal spoznávať ľudí. Uvedomil som si, že fabrika je práve o nich. Sú šikovní, chcú a vedia pracovať a tešia sa z toho. Podnik som začal vnímať inak – má svoje osobité čaro a históriu. Keď sa vám dostane pod kožu zistíte, že sedíte v roztomilej staršej fabrike, ktorá môže len ťažko konkurovať novým závodom postaveným na zelenej lúke a s najmodernejším vybavením, ale nechceli by ste si to vymeniť. V ŽIAROMATE pracujú celé rodiny a je úžasné s ľuďmi hovoriť, čo všetko zažili. Stretávam zamestnancov v dôchodkovom veku, ktorí tu nastúpili ešte ako učni a pracujú v Kalinove dodnes. Všetko sú to ľudia, ktorí majú neoceniteľné skúsenosti a na nich fabrika v Kalinove stojí.  

Je záujem o prácu v závode aj medzi mladšou generáciou?

– Ostal som príjemne prekvapený, keď som videl, že medzi zamestnancami sú aj mladí ľudia. Veková štruktúra je vyvážená a medzi pracovníkmi nájdeme mladých, strednú generáciu a aj starších. Čiže nemáme problém s tým, že by po postupnom odchode starších zamestnancov ostala pomyselná diera.

Vaše slová na záver?

– Každá ekonomika sa vyvíja v určitých cykloch. Teraz sme v kritickom období, čo pociťujú mnohé spoločnosti. Niektoré z nich úplne zaniknú, no tie, ktoré prežijú, sa budú mať v dobrých časoch lepšie. Musíme súčasnú situáciu zvládnuť, pripraviť sa na lepšie obdobie a vyjsť z toho silnejší a lepší.