Nemocnica s poliklinikou v Brezne zakúpila nový moderný ultrazvuk

Lekár Oleksii Shadlovskyi pri novom modernom ultrazvuku. Foto: M. GončárVedenie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Brezno neustále hľadá spôsoby, ako zlepšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Aj s podporou zriaďovateľov a partnerov sa snaží o modernizáciu zariadenia a jeho postupné napredovanie. Najnovším prírastkom do technického vybavenia nemocnice je moderný ultrazvukový prístroj pre urgentný príjem.

Urgentný príjem slúži k ošetreniu pacientov s náhlou zmenou zdravotného stavu. Práve tu pacient často prichádza do prvého kontaktu s lekárom, kde mu je poskytnutá nevyhnutná pomoc pri jeho ťažkostiach. Brezniansky urgent sa už niekoľko dní môže pochváliť moderným ultrazvukovým prístrojom VINNO 10 najvyššej kategórie so zabudovanou umelou inteligenciou. Nemocnica ho zakúpila z vlastných zdrojov a túto novinku verejnosť určite ocení.

„Súčasťou zariadenia sú tri sondy – lineárna, konvexná a kardio sonda. Umožňujú široké využitie najmä v internej a chirurgickej medicíne. Vo všeobecnosti je ultrasonografia zobrazovacia technika. Slúži na vizualizáciu svalov a vnútorných orgánov za účelom posúdenia ich veľkosti alebo štruktúry, pričom dokáže odhaliť ich patológiu alebo lézie (poškodenie),“ vysvetľuje Edita Niklová, námestníčka liečebno-preventívnej starostlivosti v NsP Brezno.

Široké využitie

Lekár pomocou nového prístroja s vysokou rozlišovacou schopnosťou môže priamo na urgentnom príjme potvrdiť alebo vylúčiť predpokladanú závažnú diagnózu. „Dokáže odhaliť, napríklad, akútny zápal slepého čreva, podžalúdkovej žľazy alebo zápal žlčníka. Súčasťou práce s ultrazvukom sú spojené aj punkcie výpotkov z hrudníka, zavádzanie kanýl a ďalšie,“ pokračovala.

Ako uviedla námestníčka, cieľom nemocnice je poskytovať pacientovi zdravotnú starostlivosť v čo najširšom možnom meradle a so zameraním na modernú zdravotnícku techniku. Aj preto je nákup podobných zariadení plánovaný, vzhľadom na opotrebovanosť pôvodných prístrojov.

Sonografické vyšetrenia na ultrazvuku môže vykonávať lekár rádiológ alebo lekár inej odbornosti po získaní príslušného certifikátu.

„Moderný ultrazvuk prináša vyššiu rozlišovaciu schopnosť a praktické ovládanie, s čím priamoúmerne súvisí presnejšia, komplexnejšia a rýchlejšia diagnostika,“ poznamenala E. Niklová.

Pri zavádzaní nového prístroja do používania bolo nevyhnutné zaškolenie príslušného zdravotníckeho personálu odborným technikom. „Zároveň sa musia osoby, ktoré ho budú obsluhovať, preškoľovať každé dva roky, v súlade s plnením systému manažérstva kvality.“

Pacientov pribúda

Nový prístroj VINNO 10 nahradil pôvodný, ktorého vek, rozlišovacia schopnosť a efektívnosť využitia už nespĺňali požiadavky pre poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti.

Počet prichádzajúcich pacientov na urgentnom príjme pritom každým rokom rastie.

„Pre porovnanie, v roku 2020 sme zdravotnú starostlivosť poskytli celkovo 11 184 ľuďom, vlani už viac ako 17 700. Každý akútny pacient je pritom potenciálnym adeptom na indikáciu sonografického vyšetrenia,“ pripomenula E. Niklová a na záver dodala: „Koľkým pacientom dokáže naša nemocnica denne poskytnúť sonografickú diagnostiku na urgentnom príjme, nie je možné správne predpokladať. Každé vyšetrenie je vysoko špecifické, vzhľadom na predpokladanú diagnózu, druh vyšetrenia, mobilitu pacienta a podobne. Cieľom je využiť toto moderné zariadenie okamžite a kde je potrebné, tam u pacienta vylúčiť alebo potvrdiť zdravie ohrozujúcu diagnózu a zvoliť správny postup liečby, mnohokrát aj operačný zákrok.“

Investícia do nákupu ultrazvukového prístroja VINNO 10 posunula brezniansku nemocnicu o krok vpred. Poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti je odteraz komplexnejšie, čo určite privítajú všetci pacienti z nášho regiónu.