Príprava na budúcoročné audity sa začne už v tomto roku

V našej akciovej spoločnosti sú vykonávané pravidelné audity kvality. O ich dôležitosti sme písali už v tohtoročnom čísle 11, v ktorom sme sa venovali aj bližšiemu vysvetleniu toho, čo vlastne audity sú, na čo slúžia, kto ich vykonáva, koľko trvajú či koľko ich je ročne uskutočnených v podbrezovských železiarňach. Všetky sú dôležité a každý z nich má svoj osobitý význam. Napríklad cieľom auditov certifikačných spoločností je preukázanie oprávnenia vlastniť certifikáty systému kvality podľa príslušných noriem alebo pre naše výrobky. Vlastniť takéto certifikáty rozširuje možnosti dodávania produktov vyrobených v akciovej spoločnosti Železiarne Podbrezová (ŽP a.s.) do viacerých krajín sveta. Dôležité sú aj zákaznícke audity, pretože zvyšujú dôveru medzi výrobcom, teda našimi železiarňami a zákazníkom. Zákazníci si detailne prezerajú všetky časti výroby, aby boli pre nich riziká vzniknuté počas výrobného cyklu čo najmenšie. Naše interné audity zas pomáhajú pravidelne preverovať systém, respektíve procesy, aby získané certifikáty a spokojnosť zákazníka neboli ohrozené.

O posledných auditoch v našej akciovej spoločnosti, o ich cieľoch, úspešnosti, ale aj o tom, aké audity budú vykonané v podbrezovských železiarňach do konca roka, sme sa zhovárali s Pavlom Belušiakom, znalcom z odboru riadenia a zabezpečenia kvality.

Aké audity boli vykonané v poslednom čase?

– Externé spoločnosti vykonali v ŽP a.s. audity súvisiace so Systémom manažérstva kvality (SMK) a takzvanou výrobkovou certifikáciou naposledy v mesiaci apríl. Spolu s kolegami sme uvedený mesiac nazvali „mesiac auditov“, keďže v ňom boli vykonané až tri audity. V májovom čísle Podbrezovana sme čitateľov podrobnejšie informovali o ich priebehu. V čase zverejnenia uvedeného článku bol jeden audit uzavretý, avšak dva ešte uzavreté neboli. Bolo totiž potrebné, aby sme vyriešili predpísaným spôsobom zistenia z týchto auditov. To znamená, že sme museli odstrániť nedostatky, ktoré audítori zistili.

Čo bolo cieľom spomínaných auditov? Boli nakoniec všetky úspešné?

– ŽP a.s. vlastnia certifikáty k výrobkom podľa noriem API Spec. 5L (rúry pre prepravu horľavých médií v priemysle spracovania ropy a zemného plynu) a API Spec 5CT (rúry pre paženie vrtov a rúry pre čerpanie z vrtov). Platnosť týchto certifikátov končila 30. septembra 2024. V súvislosti s ich končiacou platnosťou vykonala spoločnosť American Petroleum Institute (API) v ŽP a.s. v apríli takzvaný recertifikačný audit podľa noriem API Q1, API Spec. 5L a API Spec. 5CT. Keďže audítori zistili nedostatky, museli sme ich odstrániť. Spoločnosť API napokon audit uzavrela až v júli 2024. Následne nám boli doručené nové certifikáty s platnosťou do 30. septembra 2027.

ŽP a.s. ďalej vlastnia certifikát podľa normy ISO TS 16949, ktorý umožňuje dodávať naše výrobky do automobilového priemyslu. Jeho platnosť končila 29. júla 2024. V súvislosti s končiacou platnosťou tohto certifikátu spoločnosť SGS Slovakia s.r.o. vykonala v apríli takzvaný recertifikačný audit. Nedostatky, ktoré audítori zistili, sme odstránili. Do ŽP a.s. bol doručený nový certifikát s platnosťou do 25. júla 2027.

Aké audity vás ešte čakajú do konca kalendárneho roka?

– Všetky certifikáty súvisiace so SMK a takzvanou výrobkovou certifikáciou sú momentálne platné. Získali sme aj nový výrobkový certifikát, ktorý umožňuje dodávať stavebné výrobky podľa normy BS EN 10210-1 do oblasti Veľkej Británie. V súvislosti s jej vystúpením z Európskej únie sa totiž zmenili podmienky dodávania a súvisiacej certifikácie konkrétnych stavebných výrobkov do tohto teritória. Dovtedy sme dodávali tieto výrobky do Veľkej Británie podľa normy EN 10210-1. Do súvisiacich inšpekčných certifikátov (atestov) sme vtedy uvádzali označenie CE. Týmto označením ŽP a.s. osobitne deklaruje, že výrobok bol podrobený posúdeniu výrobcu a považuje sa za spĺňajúci požiadavky Európskej únie na bezpečnosť, zdravie a ochranu životného prostredia. Aby sme mohli naďalej dodávať do teritória Veľkej Británie, museli sme absolvovať certifikačný proces podľa normy BS EN 10210-1 a súvisiacich predpisov – certifikát sme získali. Rúry podľa BS EN 10210-1 sme začali vyrábať v septembri 2024. S týmto súvisí aj to, že do súvisiacich inšpekčných certifikátov (atestov) uvádzame takzvané označenie UKCA (United Kingdom Conformity Assessed). Uvedené označenie nahrádza označenie CE, ktoré sa používalo pre výrobky určené pre Veľkú Britániu, keď bola ešte členom Európskej únie.

Certifikačná spoločnosť TÜV Nord vykoná v ŽP a.s. v októbri dohľadový audit za účelom udržania certifikátu podľa normy BS EN 10210-1. Zodpovední pracovníci našej akciovej spoločnosti sú pre účely tohto auditu pripravení.

Ďalšie audity vykonajú externé spoločnosti v ŽP a.s. až v roku 2025. Najbližšie by to mal byť audit, ktorý vykoná spoločnosť API. Predpokladáme, že v apríli 2025. Zo skúseností z minulosti však vieme, že príprava na tento audit sa začne na žiadosť API už v tomto roku a naši zodpovední pracovníci budú musieť v predstihu poskytnúť pre API požadovanú dokumentáciu.

Ako už čitatelia Podbrezovana vedia, systémy manažérstva kvality požadujú, aby ŽP a.s. vykonávali aj takzvané interné audity. To znamená, že menované audítorské tímy (zložené z našich kolegov), vykonávajú u nás audity v stanovených oblastiach. Mesiac október môžeme z tohto hľadiska nazvať tiež „mesiac auditov“, keďže interní audítori vykonajú audity procesu vo všetkých výrobných prevádzkarňach – oceliarni, valcovni bezšvíkových rúr aj ťahárni rúr.