V zdravotnom stredisku pribudol nový prístroj

Nový prístroj na vyšetrenie sluchu. Foto: M. GončárNový prístroj na vyšetrenie sluchu. Foto: M. Gončár

Zdravotné stredisko akciovej spoločnosti Železiarne Podbrezová sa môže pýšiť novým moderným diagnostickým audiometrom so vzdušným a kostným vedením, maskovaním a ďalšími parametrami. Zariadenie sa vyznačuje univerzálnosťou, primárne je však určené na vyšetrenie sluchu.

Ako informoval Ľubomír Marek z odboru technického a investičného rozvoja, audiometer bude slúžiť pri preventívnych prehliadkach zamestnancov počas lekárskych vyšetrení.

„Diagnosticky sa využíva v otorinolaryngológii pre určenie porúch sluchu. Prístroj je určený pre všetky skupiny pacientov bez ohľadu na pohlavie, vek či zdravotný stav,“ informoval.

Vyrobený v Dánsku

Zariadenie spĺňa najprísnejšie požiadavky na používanie, v internej pamäti si uchováva až 500 meraní, jeho frekvenčný rozsah je v rozmedzí od 125 do 8 000 Hz. Prístroj je nenáročný na ovládanie a nahradil pôvodný, ktorý v našom zdravotnom stredisku slúžil takmer tri desaťročia.

„Nové zariadenie bolo vyrobené v Dánsku firmou Interacoustisc A/S Middelfart a dodala ho bratislavská spoločnosť, zaoberajúca sa distribúciou zdravotníckej techniky. Audiometer bol riadne odskúšaný a uvedený do prevádzky, vrátane vykonania reálnych vyšetrení niekoľkých pacientov,“ doplnil Ľ. Marek.

Inteligentné zariadenie

Prístroj bol softvérovo nainštalovaný na počítač, ktorý dodala spoločnosť ŽP Informatika s.r.o. „Počítač obsahuje i ďalšie softvéry pre iné prístroje. Pôvodný notebook už nevyhovoval inštalačným požiadavkám pre fungovanie nového zariadenia, preto bolo nevyhnutné vymeniť ho za stolový počítač,“ doplnil Ľ. Marek.

Výhodou zakúpeného prístroja je aj skutočnosť, že ak pacient nechce príliš spolupracovať, systém ho dokáže odhaliť a lekárovi dá signál, že niečo nie je v poriadku.

„Napríklad, môže sa stať, že pacient nesprávne stláča gombík alebo sa pokúša iným spôsobom ovplyvniť vyšetrenie, čo však systém odhalí. Je to jedna z veľkých výhod daného zariadenia, ktorú uvádza aj výrobca v návode na používanie,“ uzavrel.

Nové zariadenie už naplno slúži svojmu účelu a umožňuje tak vyšetrenie sluchu ešte podrobnejšie a kvalitnejšie. Prístroj dokáže odhaliť aj poruchu sluchu, prípadne iné zdravotné komplikácie, ktoré môžu pomôcť v ďalšej liečbe.