Mladý brezniansky záchranár Adam Lofaj uspel na prestížnej medzinárodnej súťaži

Adam Lofaj (vpravo) spolu s ďalším členom tímu po odovzdaní ocenenia. Foto: archív A. LofajaNa miesto nešťastia prichádzajú ako prví. Záchrana ľudského života je pre nich povolaním, no zároveň poslaním. Nenápadní hrdinovia, ktorí neraz riskujú vlastný život za záchranu toho druhého. Ich práca je mnohokrát nedocenená, pričom pri svojej profesii sa stretávajú s rôznymi neočakávanými situáciami.

Povolanie záchranára si vybral aj Adam Lofaj z Predajnej, ktorý momentálne slúži ako vodič záchranár v Záchrannej zdravotnej službe Nemocnice s poliklinikou v Brezne, konkrétne v stanici Brusno. Okrem náročnej profesie sa pravidelne zúčastňuje súťaží, odkiaľ si odniesol už nejedno ocenenie.

Pred niekoľkými dňami štartoval v Monkovej doline v Ždiari na 21. ročníku prestížnej medzinárodnej záchranárskej súťaže s názvom RESCUE Lesnica – Memoriál Mareka Rigdu a posádky OM-ATB. Bol súčasťou trojčlennej posádky, pričom okrem Adama ju tvorili ďalší dvaja jeho kamaráti – záchranári z iných stredísk.

„Všetci sme spolužiaci z vysokej školy a už minulý rok sme boli po skončení štúdia niekoľko týždňov v praxi. Ako čerství absolventi sme sa zúčastnili súťaže, kde sme vybojovali dve tretie miesta, čo bolo pre nás veľké povzbudenie. Rozhodli sme sa, že pôjdeme aj na ďalšie podobné podujatia, lebo sú pre nás veľkým prínosom. Prihlásili sme sa teda do Monkovej doliny. Hoci každý z nás slúži v inom kúte Slovenska, som rád, že som mohol reprezentovať práve Záchrannú zdravotnú službu NsP Brezno,“ povedal A. Lofaj.

Na počesť kolegov

RESCUE Lesnica organizuje Občianske združenie Záchrana už viac ako dve desaťročia. Posledné roky si pri nej pripomínajú i kolegov, ktorí v roku 2015 zahynuli pri havárii vrtuľníka v Slovenskom raji a aj na ďalšiu posádku, ktorú postretlo rovnaké nešťastie o rok neskôr.

Adamovo družstvo išlo na súťaž odhodlané naplno ukázať schopnosť poradiť si v situáciách, kde nie je priestor a ani čas na chyby. Trojica mladých záchranárov si počínala výborne a na konci sa mohla tešiť z vynikajúceho výsledku. Nakoniec bolo z toho tretie miesto v rámci majstrovstiev Slovenska v kategórii resuscitácia. V celkovom hodnotení skončili chlapci ešte vyššie – na striebornej pozícii. 

„Pri resuscitácii sme dostali úlohu, o ktorej sme vopred nevedeli, pričom sme získavali body. Konečný výsledok nás veľmi potešil, skončili sme na prvom mieste. V rámci súťaže boli pripravené mnohé úlohy, vrátane štafetového behu na 3×3 kilometre, kde sme síce až takí úspešní neboli, no pri konečnom hodnotení vládla spokojnosť. Konkurencia je totiž veľmi silná a my sme skončili na druhom mieste, čo je vynikajúci výsledok. Mnohí záchranári majú už dlhoročné skúseností a podobných súťaží sa zúčastňujú roky,“ pokračoval.

Náročné simulované úlohy

Súťaž v malebnom prostredí Belianskych Tatier bola náročná po fyzickej i psychickej stránke. Záchranári museli operatívne riešiť vzniknuté situácie, pričom vopred nevedeli, čo ich čaká. Počas dňa i noci museli byť neustále sústredení, aby bol konečný výsledok čo najlepší.Záchranári museli počas súťaže riešiť viaceré simulované zásahy. Foto: archív A. Lofaja

Adam nám niektoré úlohy priblížil: „Jednou z nočných simulovaných úloh bola situácia, pri ktorej bol ozbrojený útočník zranený a na mieste sa nachádzalo dieťa s postihnutím. Navyše malo bodnú ranu v oblasti slabín. Zároveň bola pri udalosti zastrelená osoba. Museli sme si poradiť tak, aby sme chránili nielen seba, ale aj ďalších účastníkov inkriminovaného momentu. Taktiež sme boli vyslaní na simulovaný zásah v domove sociálnych služieb, kde staršia pacientka ťažšie dýchala, pričom došlo k zámene liekov. Museli sme presne zistiť, o aké lieky išlo, kedy boli podané a podobne.“

Komunikácia s operačným strediskom

Záchranári však neriešili len zdravotné problémy figurantov, ale aj ďalšie okolnosti, s ktorými sa bežne pri zásahoch stretávajú. Napríklad, podľa GPS súradníc sa museli dostať na miesto nešťastia, pričom neustále komunikovali s operačným strediskom. Samotná súťaž však nebola len o porovnaní sa s konkurenciou a túžbou dosiahnuť čo najlepší výsledok, ale posádky si pri nej mohli nacvičiť rôzne situácie.

„Určite je dobré, že máme takéto skúšky. Je len otázkou času, kedy sa budeme s podobnými momentmi konfrontovať aj v reálnom živote. Takto si môžeme celý postup záchrany nacvičiť, aby sme eliminovali prípadné chyby. Zároveň si vyhodnotíme, čo bolo dobré a čo zlé,“ doplnil. Následne dodal, že sa podobných súťaží plánuje zúčastňovať aj naďalej.

„Robíme to pre pacientov, aby sme zvolili pri zásahu čo najoptimálnejšie postupy. Pre nás nie je prvoradé vyhrať, ale posúvať sa a zbierať skúsenosti. Čiže aj keby sme skončili mimo medailových pozícií alebo aj nižšie, pre nás je dôležitý celkový prínos a to, že sa neustále konfrontujeme s udalosťami, ktoré môžeme zažiť aj v bežnej praxi.“

Závažné prípady ho posúvajú

Adam Lofaj priznal, že rád rieši nejasné situácie a neočakávané problémy, ktoré si vyžadujú operatívne riešenia. „Čím závažnejší prípad, tým je to pre nás záchranárov lepšia škola. Sme ľudia a každý má svoje silné i slabé stránky, no pri záchrane života musíme byť na všetko pripravení.“

Adam si prácu v Brezne pochvaľuje. Po absolvovaní štúdia pracoval na Záhorí, kde bol vedúci záchranár. Po uvoľnení miesta v Brezne sa vrátil domov. „Priznám sa, čakal som oveľa menej prípadov, no výjazdov máme veľmi veľa a neraz mimoriadne zložitých,“ priznáva a v závere dodáva: „Záchranná zdravotná služba Brezno má vynikajúce materiálovo-technické vybavenie. Aj za taký krátky čas, čo som tu, sa veľa zmenilo, pribúda nové vybavenie a každý sa snaží, aby ľuďom na Horehroní bola, v prípade potreby, poskytovaná čo najkvalitnejšia starostlivosť. Neustále komunikujeme s vedúcimi jednotlivých záchranných staníc a postupne sa snažíme napredovať. Ak aj dôjde k nešťastnej udalosti, sme vždy pripravení a robíme maximum, aby sme pacientovi podali pomocnú ruku.“

Zlatý na RESCUE 2024

Adam Lofaj sa v uplynulých dňoch zúčastnil aj ďalšej súťaže s názvom RESCUE 2024. Uskutočnila sa v Šachtičkách neďaleko Banskej Bystrice a organizovali ju Záchranná zdravotná služba Bratislava a Záchranná zdravotná služba Košice. Adam si počínal výborne a spolu s kolegami sa tešil z celkového víťazstva.