V dňoch 12. – 13. septembra navštívila priestory starého i nového závodu zdravotná poisťovňa Dôvera. Vďaka spolupráci s vedením Železiarní Podbrezová mali zamestnanci možnosť zmerať si tlak, hladinu oxidu uhoľnatého v pľúcach a vyšetriť sa kvantovým rezonančným analyzátorom.
Túto možnosť využilo takmer sedemdesiat zamestnancov. Prístroj vyhodnotí tridsaťosem správ o zdraví a až dvestošesťdesiatjeden podrobných analýz o zdravom stave. Presnosť určovania výsledkov je viac než deväťdesiat percent.
O tom, ako prístroj funguje, čo všetko môže človek na základe výsledkov zistiť sme sa opýtali Ing. Anny Lukáčovej zo zdravotnej poisťovne Dôvera.
Poviete nám niečo viac o tomto prístroji?
– Biokvantový analyzátor je prístroj, ktorý zaznamenáva sedemdesiattri ľudských funkcií v organizme, čiže na základe frekvencie každého orgánu vieme zistiť odchýlky v tele, ktoré sa vymykajú od základných noriem. Následne to vyhodnotí stav človeka, ktorý môže byť normálny, mierne až závažne patologický. Vidím to vo farebnom zobrazení a následne upozorním klienta, na čo si má dávať pozor, čo mu v tele chýba, aké stopové prvky, vitamíny, animokyseliny, koenzýmy treba doplniť a v akom stave má imunitný systém.
Vieme na základe toho vyhodnotiť aj stav orgánov, čo sa týka pečene, obličiek, pľúc, kardiovaskulárny systém, celkovo jeho cievy, takže je to momentálny stav klienta.
Na základe toho ľuďom odporučíme zmenu stravovania, poprípade doplnenie vitamínov. Potom neskôr môžu opäť prísť na kontrolu.
Čo najviac ľuďom chýba z vitamínov a stopových prvkov?
-Najviac je to vápnik. U žien je to najčastejšie v období po menopauze, takže to súvisí s hormonálnou činnosťou a u mužov to býva taktiež v neskoršom veku, aj oni majú nedostatok hormónov, ale môže to byť aj nadmerným príjmom sacharidov a alkoholu.
Alarmujúci je aj vitamín C. Je to stresový vitamín, takže ho pri stresových situáciách okamžite z nášho organizmu vyplavujeme. Kým ho prijmeme v strave, nastáva pre organizmus „rizikové obdobie“ a vtedy sme najviac náchylní k ochoreniu.
Prístroj poskytne komplexné informácie o stave orgánov. Ktorý orgán majú ľudia najviac „zanedbaný“ a prečo?
-Najväčší problém, s ktorým sa stretávame je stukovateľnosť pečene (obrovské kvantum tuku okolo pečene a to aj u štíhlych ľudí). Je to dôsledok momentálneho nadmerného príjmu živín, hlavne sacharidov. Samozrejme za to môže, vo veľa prípadoch, aj alkohol. V podstate to všetko súvisí s nadmerným príjmom fruktózy. Napríklad veľa ľudí v dnešnej dobe raňajkuje smoothie a myslí si, že je to tá najzdravšia varianta raňajok. Opak je však pravdou. V smoothie sa nachádza obrovský príjem fruktózy.
Aký je teda ideálny zdravý tip na raňajky?
-Je to veľmi diskutabilné. Nezhodujú sa v tom ani doktori, niektorí dokonca uprednostňujú výlučne vegetariánsku stravu. Ja osobne nie som zástancom takej stravy, hoci každá jedna dietetická strava má svoje opodstatnenie, v prípade nejakej choroby alebo zmeny, ktorú telo potrebuje. Potom je ale vždy dobré vrátiť sa k vyváženej strave. Určite by som ráno nezačínala smoothie. Ovocie ale nezavrhujem, v doobedných hodinách to je skvelý nápad. Niektorí ľudia si ale myslia, že ho majú jesť na kilá, to nie, pretože je to záťaž v príjme koncentrovaných sacharidov.
Osobne by som odporúčala vločky, ktoré sú pripravené už od večera. Zapariť ich vodou, nechať do rána odstáť a potom pridať kvalitný dobrý jogurt a následne pridať ovocie, ktoré nám chutí a zamiešať. Vhodné sú aj ľanové semiačka či orechy. Na vrch pokvapkať trochou medu pre lepšiu chuť.
Takéto raňajky sú však nie každému pochuti a navyše z nich človek rýchlo vyhladne. Ak človek chce vydržať, pretože má napríklad v robote veľký výkon, čo sú najmä muži, tak kľudne si môže dopriať aj anglické raňajky – hemendex, ale nakombinovať to s množstvom zeleniny. Celkovo sú vajcia zdrojom všetkých, aj esenciálnych aminokyselín, ktoré si človek sám vytvoriť nevie. Vajíčka veľmi odporúčam a samozrejme k nim môže byť celozrnný chlieb.