Tohtoročný štart do nového roka bol v mnohých rodinách poznamenaný chrípkou či iným ochorením z nachladnutia. Imunitný systém každého človeka v zimnom období musí bojovať s rôznymi vírusmi a baktériami. Jeho silu síce ovplyvňuje genetika a prostredie v ktorom žijeme, ale nesporný vplyv má aj spôsob života. Imunitný systém výrazne dokáže ovplyvniť aj náš jedálny lístok. Viete, že napríklad čerstvé kravské mlieko od kráv kŕmených trávou má silný antialergický účinok a telu dodá zinok, enzýmy a vitamín A? Medzi ďalšie potraviny výrazne posilňujúce imunitný systém patria:
Biely jogurt:
Jogurt má v sebe okrem vápnika, proteínov a kyseliny mliečnej aj živé baktérie, ktoré budujú správnu črevnú mikroflóru a zároveň, priamo podnecuje tvorbu imunitných buniek. Preto je hodnotnou prevenciou aj pred chrípkou. Zdravé baktérie v jogurte dopĺňajú aj tráviace enzýmy. Jogurt nie je na trávenie tak ťažký, ako mlieko. Pravidelná konzumácia bieleho jogurtu znižuje aj krvný tlak. Trávenie podporujú najmä kozie a ovčie jogurty.
Cesnak
Má protizápalové a protiplesňové účinky. Je to prírodné antibiotikum, ktoré
zabraňuje alebo spomaľuje pôsobenie baktérii a plesní. Negatívne pôsobí na ľudí s nízkym tlakom, ale aj na tých, čo majú problémy so žalúdkom. Nahradiť ho možno prípravkami z lekárne.
Kokosový olej
Blahodarne pôsobí na funkciu štítnej žľazy. Zrýchľuje metabolizmus. Podporuje imunitný systém. Pomáha na kožné choroby. Dodáva energiu. Prečisťuje organizmus. Má antibakteriálne a antiseptické účinky. Mal by však byť pripravený bez chemikálií.
Zelenina
Patogény v tele nám pomáha zabíjať čerstvá zelenina. Je bohatá na vitamíny, minerály, enzýmy a antioxidanty. Vysoký obsah vitamínu C obsahuje červená paprika a brokolica, ktorá spevňuje kosti a ochraňuje bunkové steny. K napomáhaniu myšlienkových prenosov a ako antioxidant je vhodná aj fazuľa. Pred prechladnutím nám pomôžu jablká. Jablková šťava pomáha zraziť teplotu. Nie nadarmo sa hovorí o kyslej kapuste, že je to vitamín číslo 1 na zimu. Pohár šťavy z kyslej kapusty vás výborne naštartuje do ťažkého dňa. Zlepšuje obranyschopnosť organizmu a má aj priaznivý očisťujúci účinok. Reďkovka podporuje trávenie, pôsobí proti zápalom a chráni pred niektorými druhmi rakoviny. Obsahuje dôležité minerálne látky, ako draslík, fosfor, horčík, skupinu vitamínov B a obzvlášť cenný je obsah vitamínu C.
Ovocie
Brusnice a maliny posilňujú náš imunitný systém, dodávajú telu vitamíny a
antioxidanty. Vďaka nízkemu obsahu cukru si ich môžeme dopriať vo väčšom množstve. Grapefruit posilní imunitný systém a zároveň podporuje trávenie. Skúste si dať polovicu grapefruitu na raňajky a hneď sa vám zlepší nálada. Ak si ho budete dávať častejšie, pomôže vám aj zhodiť zopár kíl.
Hríby
Vysoké množstvo proteínu, vitamínov A, C, D, vlákniny a minerálov obsahujú hríby. Najviac betaglukánu posilňujúceho imunitu je v Shi-take, Haitake a Reishi z ázijských potravín a z našich v šampiňónoch a hlive ustricovej.
Med
Ochraňuje imunitu a hojí rany. Je rýchlym zdrojom energie, zlepšuje krvný obraz a zvyšuje chuť do jedla. Pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Pomáha liečiť vírusové ochorenia, pri prechladnutí, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, aftoch, zbavuje telo jedov.
Vlašské orechy
Sú obrovským darom od našej zeme! Skrývajú v sebe zdravie, silu a vitalitu. Navyše, ak sa zameriame na účinky, tak smelo môžeme povedať, že vlašské orechy sú najzdravšie zo všetkých orechov. Vlašské orechy sú úplná potravina, ktorá by nemala chýbať v každej domácnosti, ale hlavne v pevnej súčasti stravovania. Dajte si každý deň pár orechov pre zdravie.
Morčacie mäso
Obsahuje veľa železa, zinku a vápnika. Táto trojka je výbornou kombináciou pre posilnenie organizmu, zároveň dodáva telu energiu a zabraňuje infekciám.
Ovsené vločky
Sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a energie. Obsahujú vitamín B a magnézium, zvyšujú výkonnosť organizmu. Hodia sa aj pri diétnom režime, pretože dokážu zasýtiť na dlhý čas a energiu uvoľňujú postupne.
Ryby
Všetky ryby podporne pôsobia na imunitu a sú bohaté na vitamíny skupiny B, napríklad B 12 pomáha fungovaniu nervového systému. Morské ryby bohaté na omega – 3 mastné kyseliny sú prevenciou proti rakovine.