Mlieko je plnohodnotnou potravinou, ktorá je s naším organizmom spätá od nepamäti. Mlieko bolo hlavným zdrojom vitamínov a minerálov našich predkov a vyrábali sa z neho rôzne druhy syrov, masla či iných pochutín. V detstve sme vnímali jeho konzumáciu ako nevyhnutnú pre naše kosti, zuby a celkovo dobrý zdravotný stav. No nemali by sa ho vzdávať ani dospelí. Veď obsahuje vitamín A, B, C, D, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, biotín, ale aj tuky, bielkoviny, sacharidy, vápnik, horčík, draslík, zinok, sodík, jód, selén a omega 3 a 6 kyseliny, ktoré sú pre nás prospešné. Pomáha pri tvorbe červených krviniek a správne fungovanie nervového systému. Bielkovinové peptidy zas pomáhajú chrániť naše telo pred vznikom trombózy alebo zvyšovaním krvného tlaku.
Mlieko má aj svoje čestné miesto v kalendári svetových dní. Oslavuje sa od roku 1957, kedy sa lekári na konferencii vo Švajčiarsku rozhodli zdôrazniť jeho nutričné hodnoty a priaznivý účinok na výživu. Každoročne sa oslavuje tento „sviatok“ tretí májový utorok a poukazuje hlavne na to, aké je pre nás mlieko dôležité. Hoci sa to možno nezdá, jeho konzumácia v posledných rokoch na Slovensku klesá. Dôvodom sú dezinformácie, že mlieko škodí organizmu a neobsahuje žiadne živiny, lebo sú všetky zabité pri prehrievaní. Je pravda, že mlieko je ťažšie konzumovateľné starším ľuďom, pri ktorých sa vytráca potrebný enzým na štiepenie mliečneho cukru a preto sa im odporúčajú kyslo-mliečne výrobky. No pokiaľ nemáte žiadne problémy a mlieko vám chutí, nemali by ste sa ho vzdávať! Kupujte ale nepasterizované, najlepšie plnotučné mlieka, tie majú najviac spomínaných vitamínov.
Riešenie máme aj pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou laktózy. Riešením sú rastlinné mlieka, ktoré sa napríklad tešia popularite aj u vegánov. Sú ľahšie stráviteľné, neobsahujú cholesterol a sú zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré mlieko obsahuje. Kto rastlinné mlieka pozná vie, že sú ale aj niekoľko násobne drahšie ako obyčajné mlieko. Máme pre vás dobrú správu ako ušetriť a podobné mlieka si pripraviť doma.
Existuje niekoľko druhov rastlinných mliek, napríklad sójové, mandľové, ovsené, makové, ovsené, ryžové, cícerové…my vám prinášame recepty na vybrané druhy, ktoré hravo a jednoducho zvládne každý. Jediná „špeciálna“ vec, ktorú budete potrebovať je gáza na precedenie mlieka.
Mandľové mlieko
Potrebujeme: 1 veľkú šálku mandlí, liter vody, 5 sušených datlí, med.
Postup: mandle namočíme do vody a necháme ich tam celú noc. Najlepšie je, ak by tam boli aj celý deň, ráno ale vodu vymeňte. Potom mandle scedíme a premyjeme studenou vodou a dáme ich do mixéra spolu s vodou. Ak chceme mať mlieko sladšie, pridáme aj datle. Ak vám ale datle nechutia, sladkú chuť docielite klasicky medom alebo javorovým sirupom, to stačí pridať na záver. Mandle teda rozmixujeme, až kým nebudeme mať penu. Pridáme trochu soli a znovu premixujeme. Zmes prelejeme cez gázu do sklenenej fľaši (ku koncu, keď už nebude cez gázu nič pretekať, ju môžeme aj vyžmýkať). Máme hotové mlieko, ktoré nám vydrží v chladničke najviac tri dni! „Odpad“ z mandlí, čo nám ostane. môžeme použiť ako múku do koláčov alebo prídavok k vločkám či len tak zjesť s jogurtom alebo samotné.
Makové mlieko
Potrebujeme: 100 gramov maku, liter vody.
Postup: mak zalejeme vodou (môžeme použiť iba 800 mililitrov, aby bola konzistencia hustejšia) a necháme ho v miske aspoň 8 hodín pri izbovej teplote. Mak sa bude usádzať na dne misky, tak ho občas môžeme premiešať. Najlepšie je mak namočiť hneď ráno, aby sme ho počas dňa mohli párkrát premiešať. Z maku sa bude uvoľňovať tuk, takže po pár hodinách bude voda zafarbená na žlto. Netreba sa však obávať. Po ôsmich hodinách dáme do mixéra a mixujeme na najvyšších otáčkach až kým nedocielime bielu farbu a nezačne peniť. Takúto zmes opäť precedíme cez gázu a môžeme konzumovať. V prípade potreby dochutíme.
Kokosové mlieko
Potrebujeme: 350 gramov strúhaného kokosu, 3 šálky vriacej vody, 3 šálky vody izbovej teploty.
Postup: v mixéri rozmixujeme kokos s vriacou vodou a necháme postáť približne desať minút. Pridáme vodu v izbovej teplote a mixujeme niekoľko minút, až kým sa nám nespraví napenená tekutina. Tú opäť prefiltrujeme cez gázu a zvyšný „odpad“ môžeme pridať do koláčov alebo si dať na raňajky. Mlieko dáme na 48 hodín do chladničky, kde sa nám postupne bude oddeľovať tuk od mlieka. Ten po dvoch dňoch odoberieme a mlieko môžeme piť. Tuk ktorý ostal môžeme taktiež využiť napríklad namiesto smotany.
Takto podobne môžete ďalej experimentovať aj s ryžou, sójou alebo cícerom. Na zdravie!