Na Slovensko sa vrátil po rokoch strávených v zahraničí a nadobudnuté skúsenosti pretavuje do výsledku na tanieri. Šéfkuchárom hotela Stupka sa stal len pred niekoľkými týždňami, no už dnes vidieť v kuchyni jeho rukopis. Ako sám hovorí, po návrate do rodnej vlasti veľa cestoval a spoznával našu krásnu krajinu. Vidí v nej obrovský potenciál a Tále nie sú výnimkou. Už na prvý pohľad ho prostredie očarilo a dnes chce rezort cestovného ruchu pod hrebeňmi Nízkych Tatier v oblasti gastronómie pozdvihnúť. Ladislav Belák nám poskytol rozhovor, v ktorom nás na malú chvíľu voviedol do kulinárskeho zákulisia.
S akými ambíciami prichádzate na Horehronie, do rezortu Tále?
– Mojou víziou je pozdvihnúť hotel Stupka v oblasti gastronómie a aj celkovo služieb. Aby mali hostia určitý komfort, ktorý si zaslúžia. Gastronómiu milujem a aj preto som sa rozhodol vrátiť na Slovensko. Chcem ju neustále posúvať. Skúsenosti, ktoré som nazbieral v zahraničí za takmer tridsať rokov, túžim odovzdávať hosťom, ale aj mladším kolegom či študentom, aby boli pripravení do života v gastro sektore.
Čo vás najviac na Táľoch oslovilo?
– Pociťujem najmä obrovského ducha, ktorý tu vládne. Môžem prísť do ktoréhokoľvek luxusného hotela, ale keď nemá ducha, ničím ma neosloví. Keď som prišiel na Tále, videl som Stupku, Kolibu a celé toto okolie. Presvedčil som sa, že ide o veľmi zaujímavé a nádherné miesto.
Pod vašimi krídlami bude nielen reštaurácia hotela Stupka, ale aj ďalšie gastro prevádzky v rezorte. Takže máte dostatok priestoru na realizáciu svojich nápadov…
– Tále majú obrovský potenciál a môže tu byť prezentovaná rôznorodosť gastronómie. V Stupke budeme variť jedlá vyššieho štandardu. V reštaurácii Koliba sa zameriame na slovenské jedlá, ale pripravovať ich budeme modernejším spôsobom. V reštaurácii Grey Bear chceme vytvoriť kulinársky zážitok hráčom priamo na golfovom ihrisku. Zaujímavá je reštaurácia Stodola. V zime ju plánujeme využívať pre účastníkov lyžiarskych pobytov a v lete zasa na spoločenské udalosti, najmä svadby. Hoci prinášame inú gastronómiu, vždy sa budeme držať slovenských tradícií. Spomeniem taktiež cateringové služby. Chceme chytiť fazónu modernej doby, aby sme boli aj v tomto smere výnimoční. Cieľom je, aby sa hostia u nás príjemne cítili, mali pocit, že je o nich dobre postarané, ochutnali skvelé jedlo, a preto prídu opäť. Pri tom všetkom budeme myslieť na naše stravovacie návyky. Rezeň je predsa rezeň a máme ho všetci radi, vrátane mňa, čiže aj ten bude v našej ponuke (smiech).
V minulom čísle novín Podbrezovan spomínala Daniela Kordová, riaditeľka hotela Stupka, že práve pripravujete zmenu jedálneho lístka v hotelovej reštaurácii. Asi sa zhodneme, že ide o náročný proces, súhlasíte?
– Presne tak, akákoľvek zmena býva často náročná. Ľudia boli dlhé roky zvyknutí na istý štandard a nešli s dobou. Ale všetko sa dá, keď sa chce. Na všetko však pôjdeme pomaly, aby sme nič „neprepálili.“ Budeme postupne ukazovať, že gastronómia sa dá robiť vizuálne aj chuťovo inak. Zameriame sa na modernosť. Mojím cieľom je pozdvihnúť kultúru stravovania na Slovensku. Ale jedno je isté. Nech varíte čokoľvek, ak hosť povie, že jedlo bolo fantastické, je to pre vás najlepšie vysvedčenie. Pritom aj obyčajný chlebíček môžeme urobiť inak. Do pamäťových a chuťových buniek chcem návštevníkom vryť, že sa k nám oplatí prísť, jedlo vychutnať a mať z neho zážitok.
Spomínate modernú gastronómiu. Čo to znamená?
– Po dlhých skúsenostiach ide o hranie s chuťami. Keď to má človek v sebe, vie spájať viacero surovín do niečoho, čo prináša vo výslednej podobe fantastický výsledok. Ľudia si potom povedia, že vás chcú navštíviť a znovu zažiť gurmánsky zážitok. A takto to robím už tri desaťročia.
Čo si okrem spokojnosti hostí od spomínaných zmien sľubujete?
– Uvedomujem si, že všetky jedlá, ktoré budeme pripravovať, predstavujú náročnejšiu gastronómiu. Ale o to zábavnejšiu. Zmena bude prínosom pre všetkých – pre zamestnancov rezortu, hostí i návštevy, čo časom určite pochopia. Želám si, nech aj tí, čo sem prídu z diaľky, si toto miesto obľúbili a radi sa k nám vracali.
Máte aj konkrétnu špecialitu, ktorú by ste nám podrobnejšie predstavili?
– Priznám sa, nemám. Sám som veľký gurmán a milujem akékoľvek jedlo. Všetko, čo varím, sa snažím pripraviť tak, aby som v hosťovi zanechal nezabudnuteľný dojem. Prvoradé je, aby návštevník pozitívne ohodnotil jedlo. Ale predsa len malý príklad uvediem. Na prvý pohľad obyčajná slivková guľa. Väčšina povie, že jej príprava je jednoduchá. No podstatné je, ako je urobená. Ak dáte do prípravy srdce a zameriate sa na detaily, tak chutí úplne inak, ako keď ju uvaríte len tak, lebo som „musel.“ Dá sa oživiť kvapkou medu, štipkou škorice, dokonca prispôsobiť ročným obdobiam. Ale vždy je prvoradé, aby skvelo chutila. Na Slovensku ide o veľmi vďačné a chutné jedlo. A pritom naň stačia zemiaky, múka a trošku ovocia.
Takže na Táľoch si každý gurmán nájde to svoje, áno?
– Určite. Budem rád, ak posunieme služby na vyššiu úroveň. Stále však hovorím, že nie je luxus ako luxus a nie je všetko zlato, čo sa blyští. My sme tu na to, aby sme ponúkali adekvátne služby. Nemusíme mať zlaté steny a stropy. Luxus sa dá priniesť aj úplne iným spôsobom, čo si málokto uvedomuje. Hosťom musíte dať kus srdca. Je to nevyhnutné v hoteliérstve a celom gastro sektore. Ak dáte človeku, čo očakáva a ešte viac, bude sa cítiť prijemne a veľmi rád sa vráti. A to je najdôležitejšie.