V poslednú júnovú sobotu bola zahájená letná sezóna na podbrezovskom kúpalisku. Ešte pred jej začiatkom bolo nevyhnutné pripraviť všetko tak, aby boli splnené predpísané požiadavky a zároveň aby sa návštevníci cítili čo najlepšie.
Príprava na leto sa začala už v polovici mája. Okrem správcov kúpaliska s ňou pomáhali aj študenti zo Súkromnej spojenej školy Železiarne Podbrezová v rámci praktickej výučby. Práce spočívali v čistení bazéna, dlažby, ale i rozvážaní piesku na ihrisko plážového volejbalu a v ďalších väčších či menších úlohách.
Najviac času bolo nutné venovať čisteniu bazénov. „V prvom rade sme museli vypustiť vodu, ktorá bola vo veľkom bazéne. Dno a boky sme následne vystriekali a nasledovali dlhé hodiny čistenia a dezinfikovania nielen bazénovej fólie, ale aj odtokových žľabov,“ povedal Milan Dziad, správca kúpaliska, ktorý túto prácu vykonáva už desať rokov.
Jednou z najdôležitejších úloh bolo prepláchnutie odtokov, aby voda z bazénov správne odtekala. Zároveň pracovníci očistili všetky brody. Nevyhnutnou súčasťou prípravy areálu bolo jeho pokosenie, ale aj čistenie budovy bufetu, sociálnych zariadení či šatní.
„Areál kúpaliska sme tento rok vyčistili aj od náletových drevín, čím sa prostredie skultúrnilo. Dnes je všetko pripravené tak, aby sa tu návštevníci cítili čo najlepšie,“ povedal Milan Malček, druhý z dvojice správcov kúpaliska.
Pravidelná kontrola vody
Po všetkých prípravách sa začalo s napúšťaním bazéna. Tento rok sa to podarilo za päť a pol dňa. „Spustenie letnej sezóny má svoju postupnosť. Nemôžeme žiaden krok preskočiť. Za tie roky už presne vieme, čo je nutné urobiť. Zameriavame sa nielen na najhlavnejšie veci, ale aj na detaily. Kúpalisko je o čistote a hygiene a nič nemožno zanedbať,“ upozornil M. Dziad a doplnil ho M. Malček: „Celý jeden deň nám trvala aj montáž oceľových zábran okolo bazénov. Bolo potrebné ich zložiť a správne uložiť.“
Po napustení prišli pracovníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica, aby urobili rozbor vody a pozreli si pripravenosť areálu. „Vždy dbajú na každý detail. Zaujíma ich hygiena, čistota, kvalita vody a mnohé ďalšie,“ doplnil M. Dziad a pokračoval: „Z bazéna zoberú vzorky a po štyroch dňoch pošlú vyjadrenie, či môžeme otvoriť. Za tie roky sme vždy požiadavky splnili, pričom sa nevyskytol žiadny problém.“
Návštevníkov kúpaliska tento rok určite potešia nové ležadlá a nebude chýbať ani ihrisko na plážový volejbal či stolnotenisové stoly. Novinkou sú tiež nové informačné a zákazové značky, ale aj tabuľky s informáciami o teplote vzduchu a vody. Takéto označenia sú povinnosťou prevádzkovateľov každého kúpaliska.
Príprava je náročná
Ako priznali správcovia, príprava areálu na leto je zdĺhavý a pomerne náročný proces. No otvorením sezóny sa ich práca zďaleka nekončí. „Musíme prísť na kúpalisko už ráno o šiestej. Vyberieme vysávač z dna veľkého bazéna, ktorý ho čistí celú noc. Vymeníme filter a vrátime ho späť až do otvorenia brán areálu. Okrem toho je nevyhnutný rozbor vody. Na základe vzoriek vieme, koľko chlóru a pH obsahuje. Ak je potrebné, chémiu doplníme. Zároveň v malom a strednom bazéne vymeníme vodu, čo musíme robiť každý deň. Počas prevádzky odoberáme vzorky trikrát denne,“ povedal M. Malček.
Hygiena na prvom mieste
Čistota je na podbrezovskom kúpalisku prvoradá. Pomocou prietokových žľabov kanála sa zachytávajú všetky nečistoty, najmä listy zo stromov. Čo padne na dno, vyčistí vysávač, ktorý je pustený po každom dni prevádzky.
V bazéne sú najdôležitejšie faktory ako teplota a správny pomer chlóru a pH. „Voda je pravidelne vymieňaná tak, že vypustíme tretinu bazéna a doplníme čistou vodou. Neustále dbáme na hygienu a ak príde napríklad búrka, nečistoty ihneď odstránime,“ pokračoval M. Malček.
V týchto dňoch je už bazén v plnej prevádzke. Správcovia veria, že tohtoročná sezóna bude aspoň taká úspešná, ako tá vlaňajšia. V závere júna bazén pravidelne využívajú žiaci z okolitých škôl, kde trávia posledné hodiny školského roka.
Bufet s bohatou ponukou
Novinkou tohtoročnej letnej sezóny na podbrezovskom kúpalisku bude aj vynovený bufet s bohatou ponukou čerstvých jedál a osviežujúcich nápojov.
„Začíname nový koncept. Ponúkať budeme čerstvé langoše, burger s trhaným mäsom, hot-dogy, čerstvé ovocné a zeleninové šaláty, churros či wafle. Z nápojov môžem spomenúť ovocné limonády, kofolu, pivo, alko a nealko, aperol a ďalšie. Samozrejme, nebudú chýbať ani nanuky,“ povedal Ondrej Zachar, nový nájomca bufetu na kúpalisku a dodal: „Je to náš štandardný sortiment, ktorý sme prispôsobili tejto lokalite. Myslím si, že občerstvenie sme posunuli na vyšší level. Chceme, aby všetci návštevníci dostali kvalitu a boli spokojní.“
Kúpalisko tak otvorilo ďalšiu sezónu. O jeho obľúbenosti svedčia aj čísla z minulého roka, keď dosiahlo rekord v návštevnosti. Ak počasie dovolí, počet návštevníkov môže byť ešte vyšší. Len pre doplnenie informácií, otvorené bude v prípade priaznivého počasia vždy od desiatej do osemnástej hodiny.