Ovocie a zelenina z našej záhrady sú mimoriadne zdravé

 

Jesenné mesiace sa nám spájajú so zberom ovocia. Mnohí sa radi pochvália, akú úrodu našli vo svojich záhradách. Celoročná starostlivosť priniesla úžitok a to je pre záhradkárov najkrajšia odmena.

Jablká, hrušky, slivky, ale i tekvice či mrkva patria k najčastejším plodom našich záhrad. Všetky sú bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie prospešné látky. Konzumáciou ovocia a zeleniny navyše podporujete imunitu, ktorá sa vám v chladných zimných mesiacoch určite zíde. A ktoré plodiny by ste mali zapracovať do vášho jedálnička? Tekvica posilňuje trávenie, zlepšuje zrak a znižuje cholesterol. Kapusta zasa obsahuje vlákninu a železo. Má protizápalové a protirakovinové účinky. V našich končinách je obľúbená kyslá kapusta, ktorú konzumujeme prakticky celý rok. Obsahuje množstvo vitamínu C a právom ju volajú vitamínová bomba.

Jablká zasa dokážeme vypestovať aj v chladnejšom podnebí. Obsahujú množstvo vlákniny, čiže zlepšujú trávenie. Sú bohaté na vitamín C, B, obsahujú draslík a horčík. Zlepšujú taktiež činnosť srdca. Hrušky majú podobné vlastnosti ako jablká. Okrem toho zlepšujú krvný tlak a detoxikujú organizmus. Taktiež podporujú zdravie pleti a vlasov.

Vlašské orechy majú v sebe zdravé tuky, dostatok vitamínov a minerálov, podporujú činnosť mozgu, ciev, krvi a majú blahodarný účinok na pokožku. Veľmi obľúbenou plodinou sú slivky. Ukrývajú množstvo vitamínov, ale i minerálne látky – draslík, meď, zinok, horčík, vápnik, sodík, fosfor či železo. Pomáhajú pri cukrovke, zvyšujú odolnosť voči stresu, ale účinkujú taktiež na srdce a redukujú hmotnosť.
Vymenovali sme len niektoré plodiny, no naše záhrady ukrývajú aj ďalšie, ktoré majú priaznivý účinok na ľudské telo. Preto by náš jedálny lístok mal obsahovať ovocie a zeleninu a ich konzumácia by mala byť samozrejmosťou kvôli množstvu prospešných látok.