Kedy nám starostlivosť môže uškodiť

  Kozmetika je súčasťou nášho života už od nepamäti. Hoci si mnohí myslia, že je to výdobytok modernej doby, opak je pravdou. Celý rad kozmetických výrobkov mali ľudia už v stredoveku. Od tej dnešnej sa líšila v tom, že ingredencie v nej boli čisto prírodné. Aj napriek tomu, že čoraz viac ide do popredia prírodná … Čítať ďalej

Za nekosenie pozemkov, kde rastie ambrózia a palina, sú vysoké pokuty

      V polovici júla na celom území Slovenska dominoval peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín a najvýznamnejšieho alergénu tohto obdobia – peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Všetky monitorovacie stanice už zachytili aj peľ inváznych rastlín – paliny a ambrózie. „Trávy prešli druhým kvitnutím a denné koncentrácie ich peľu sa znižujú. … Čítať ďalej

Svetový deň pripomína dôležitosť oceánov

  Ôsmy jún bol vyhlásený za Svetový deň oceánov v roku 1992 na Konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) o životnom prostredí a rozvoji v Riu de Janeiro. Hlavným zameraním svetového dňa oceánov na rok 2018 sa stala prevencia znečistenia plastmi a podpora riešení pre zdravý oceán. Znečistenie oceánov plastovým odpadom predstavuje závažnú hrozbu, uvádza na … Čítať ďalej

Múr, ktorý postavili obri

  Odštartoval jún, začína sa obdobie dovoleniek, ktoré je určené na regeneráciu nielen fyzického, ale aj psychického stavu človeka. Načerpávame nové sily, spoznávame nové miesta, ľudí, kultúru či gastronómiu. Mnohí máme sny o exotických alebo kultúrne významných miestach, ktoré by sme chceli navštíviť. Vedeli ste, že za svetovými raritami nemusíte cestovať ďaleko? Slovensko ponúka okrem … Čítať ďalej

Chorobnosť opäť klesla, ale stále je na toto obdobie veľa chorých

     Podľa očakávania epidemiológov sa v máji v Banskobystrickom kraji ustálil počet akútnych respiračných aj chrípkových ochorení, no na toto obdobie je chorobnosť stále dosť vysoká.     Štatistiku ochorení analyzovali odborníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici na základe hlásení päťdesiatštyri percent lekárov pre deti a dorast a štyridsaťštyri percent lekárov prvého … Čítať ďalej

Ako ušetriť a neobmedzovať sa?

  Sú dni, kedy sa pri účtoch za energie chytáme za hlavu. Napriek tomu, že by sme radi platili menej, vodu, teplo a elektrinu potrebujeme a vzdať sa ich nemôžeme. Existujú však „triky“ ako predsa len v domácnosti ušetriť bez toho, aby sme sa obmedzovali. Ušetrí nielen peňaženka, ale „šetríme“ aj našu planétu.     … Čítať ďalej

Zázrak zvaný jarná cibuľka

  Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá je zbieraná oveľa skôr než dozreje. Pri jarnej cibuľke určite neplatí, že ak ju vyberieme skôr, je nedozretá a tým pádom nevhodná na konzumáciu. Práve naopak. V tomto malom zázraku sa nachádza množstvo prospešných látok, vitamíny C, B, A a taktiež aj draslík, horčík, vápnik, meď, mangán, … Čítať ďalej

Nie je mlieko ako mlieko

  Mlieko je plnohodnotnou potravinou, ktorá je s naším organizmom spätá od nepamäti. Mlieko bolo hlavným zdrojom vitamínov a minerálov našich predkov a vyrábali sa z neho rôzne druhy syrov, masla či iných pochutín. V detstve sme vnímali jeho konzumáciu ako nevyhnutnú pre naše kosti, zuby a celkovo dobrý zdravotný stav. No nemali by sa … Čítať ďalej

Na slovíčko

Slovo e-mail alebo mail používame v dnešnej dobe prakticky každodenne. Hoci je to cudzie slovo, za posledné roky sa u nás udomácnilo. Ako ho však vlastne písať a ktorý výraz je spisovný? A vieme ho správne skloňovať? Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied uvádza, že slovo e-mail je prevzaté z anglického jazyka a v … Čítať ďalej

Odštartovala „sezóna“ kliešťov

  Aj keď sa príroda na jar ešte len prebúdza, je už v tomto ročnom období aktuálne hovoriť o kliešťoch. Ich jarná aktivita začala už koncom marca a vrcholí v apríli a máji. Existuje niekoľko druhov kliešťov, no pre človeka je nebezpečný len jeden druh… Na Slovensku žije približne dvadsať druhov kliešťov. Niektoré sa zdržiavajú v … Čítať ďalej

Peľ, postrach alergikov

  Sliznica nosa neznesiteľne svrbí, oči sú červené a podráždené, soplenie a kýchanie sa takmer nedá zastaviť. To sú prejavy alergie na peľ, ktorú má človek väčšinou od detstva ale sú prípady, kedy sa prvýkrát prejaví aj u dospelého človeka. Je to prehnaná reakcia imunitného systému. Telo sa snaží ochrániť pred látkami, ktoré v skutočnosti nie … Čítať ďalej

Aj naša Zem má svoj sviatok

  Planéta Zem je v poradí tretia v slnečnej sústave a jej vek sa odhaduje na 5 miliárd rokov, no život na nej je oveľa, oveľa kratší. Fakt, že väčšina zdrojov na Zemi je vyčerpateľných, sme si začali uvedomovať pomerne neskoro. Deň Zeme má poukázať na to, že zdroje na zemi sú vyčerpateľné a že „modrú planétu“ treba … Čítať ďalej

Editoriál

  Pri mojom prvom vstupe do redakcie som cítila obrovský rešpekt. Preberala som totiž zodpovednosť za nie bežné firemné noviny. Podbrezovan má dlhoročnú tradíciu a dokonca nesie prívlastok prvé legálne vydávané robotnícke noviny na Slovensku. Boli na profesionálnej úrovni, a tak to bola pre mňa obrovská výzva, zároveň veľká zodpovednosť udržať ich úroveň aj naďalej. Moje pocity umocnil … Čítať ďalej

Na slovíčko

  Lomky, zátvorky a úvodzovky Lomka sa píše pri vyjadrení podielu či pomeru dvoch veličín, napríklad ¾ pôvodnej ceny, auto má spotrebu 6,5 l/100 km. Ďalej ju môžete nájsť medzi číslom účtu a kódom banky alebo v rodnom čísle. Vo väčšine prípadov sa píše klasická okrúhla zátvorka, ak sa však v zátvorke nachádza ešte jedna zátvorka, píše sa … Čítať ďalej

Editoriál

  Dátum Veľkej noci prichádza tento rok o niečo skôr, ako sme zvyknutí. Je to spôsobené tým, že sa riadi splnom mesiaca. Pre kresťanov sú tieto sviatky jednými z najvýznamnejších v cirkevnom roku. V tomto období si pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, ktorý vykúpil svet od hriechov. Židia v tomto období oslavujú tiež, sviatok nazývajú Pesach a … Čítať ďalej

Na slovíčko

  Aký je rozdiel medzi pomlčkou a spojovníkom a ako ich správne písať? Zapamätáte si to ľahko podľa toho, že spojovník niečo spája, a naopak, pomlčka oddeľuje. Spojovník je „kratší“, nie sú pred ním ani za ním medzery a spája dve samostatné slová na vyjadrenie ich spolupatričnosti. Napríklad: bielo-modrý, materiálno-technický. Nepíše sa v slovách, ktoré znamenajú jeden nerozdeliteľný celok, … Čítať ďalej

Vieme, čo kupujeme? Naučme sa správne čítať etikety na potravinách

  V dnešnej dobe, keď na pultoch v obchodoch nájdeme tisícky produktov, je orientácia v nich hotová „značkoveda“. Niekedy ani tak nejde o orientáciu ako o to, že častokrát ani nerozumieme tomu, čo je na etikete napísané. Ktoré informácie sú pre nás dôležité a ako si správne vybrať? Či tomu veríte alebo nie, správna voľba potravín rozhoduje aj o tom, ako často … Čítať ďalej

Na slovíčko

  S akým začiatočným písmenom mám písať slovo euro? Ako sa skloňuje? Aké sú skratky tejto peňažnej jednotky?      Názov základnej peňažnej jednotky a platidla v niektorých štátoch Európskej únie euro je všeobecné podstatné meno stredného rodu, píše sa s malým začiatočným písmenom (podobne ako názvy iných menových jednotiek koruna, dolár, libra) a skloňuje … Čítať ďalej

Víťaz druhého kola čitateľskej súťaže

  Vyžrebovali sme víťaza druhého kola čitateľskej súťaže venovanej 180. výročiu našej dychovej hudby. Žrebovali sme z úspešných riešiteľov, ktorí odpovedali, že zakladateľ dychovej hudby Tomáš Hromada pôsobil v Hronci 34 rokov. Šťastena sa  usmiala na Petra Kána z centrálnej údržby, ktorému cenu venuje Ing. Ján Gaboň, generálny riaditeľ ŽP Informatika s.r.o. Výhercovi blahoželáme. Cenu si môže prísť … Čítať ďalej

Na slovíčko

  Prosím o vysvetlenie, ako správne používať príslovku celkom. Príslovka celkom je v spisovnej slovenčine rovnoznačná s príslovkou úplne. Hovoríme a píšeme „celkom sa zmenil, je celkom nový a pod. Nevhodne sa však touto príslovkou nahrádza príslovka spolu, vedno: „ Zamestnanci odpracovali celkom 25 hodín, (správne znie: spolu 25 hodín). Je správne vyjadrenie strašne krásne? Určite nie. Prídavné meno strašný … Čítať ďalej

Ospravedlňujeme sa za tlačiarenského škriatka

  Vždy nás poteší, keď máme spätnú väzbu a ozve sa nám niekto, koho zaujal náš článok. Hoci nás tentokrát náš verný čitateľ upozornil na tlačiarenského škriatka, ktorý sa votrel do textu v historickom kalendári druhého čísla Podbrezovana, na 5. strane, aj to nás teší. Pri 15. výročí bol totiž uvedený namiesto roku 2003 rok 2013. Vzhľadom … Čítať ďalej

Na slovíčko

  Nielen v bežnej hovorovej reči, ale často aj v samotných médiách sa stretávame s nespisovnými výrazmi. Zamyslime sa nad dvojicami slov lojalita/loajalita a potenciálny/potencionálny. Ktoré z dvojíc slov sú spisovné? Lojalita znamená kladný postoj k zriadeniu, k vláde, k zákonom a pod. Možno ste počuli alebo dokonca sami používate výraz prevzatý z češtiny, loajalita. Správny slovenský výraz je lojalita. … Čítať ďalej

Novoročné „vnútorné“ upratovanie.

  Máme za sebou sviatky radosti, pokoja a…, prejedania sa! Len málokto vie odolať mise plnej zemiakového šalátu, alebo rôznym koláčikom od výmyslu sveta. Aj keď sa možno veľakrát z chuti hladkáme po brušku a chuťové poháriky neprestávajú spievať, náš organizmus v tomto období dostáva zabrať najviac. Prejavuje sa to oslabenou imunitou, únavou a samozrejme aj tým kilečkom navyše. … Čítať ďalej

Zázrak z našej prírody

Tak, ako zemiaky a fazuľa, aj kapusta patrila od nepamäti na každodenný jedálny lístok našich predkov. Prvá zmienka o nej sa datuje do roku 500 pred naším letopočtom, kedy ju k nám priviezli Kelti. Veľmi rýchlo sa naučili, že vhodným skladovaním môžu tejto zelenine predĺžiť život.  Skladovanie v kameninových súdkoch za pomoci kvasenia pretrváva až dodnes. V súčasnosti už existuje … Čítať ďalej

Na slovíčko

  Blížia sa najkrajšie sviatky roka. Pohľadnice už žiaľ vychádzajú z módy, nahradili ich sms či elektronická pošta, kde sa tolerujú pravopisné chyby. Predsa len  pripomíname, že vianočné sviatky, tak ako aj veľkonočné, sa píšu s malým začiatočným písmenom.  Nejde totiž o vlastné mená. Vlastným menom je slovo Vianoce. Nový rok sa píše s veľkým začiatočným písmenom, ak ide … Čítať ďalej

Zázraky z prírody

Prichádzajú dlhé zimné večery a my sa máme možnosť venovať aj príprave výnimočných pochúťok, napríklad z gaštana jedlého. Viete, že vôňa pečených gaštanov neodmysliteľne patrí k jeseni? Ani vy jej nedokážete odolať? Pokojne si ich doprajte. Jedlé gaštany nie sú iba bezcenná masa, práve naopak, sú veľmi výživným zdrojom energie pre svaly, mozog i pre nervy. Predovšetkým sú … Čítať ďalej