Leto sa blíži ku svojmu koncu, hubárska sezóna však pokračuje ďalej a stále je v plnom prúde. Vedeli ste, že hríby vo všeobecnosti rastú počas celého roka, niektoré druhy dokonca aj počas zimného obdobia? Z hľadiska praktického hubárčenia je zaujímavé predovšetkým obdobie od apríla do novembra.
Väčšina hubárov je presvedčených, že na hríby je potrebné chodiť zavčas ráno. Faktom je, že huby nevyrastú zo dňa na deň a ich vývoj trvá niekoľko dní. Z tohto pohľadu nezáleží na tom, či pôjdete na huby ráno alebo poobede. Ak rastú, tak ich nájdete v ktorúkoľvek časť dňa. Ranné hubárčenie má však určitý význam, predovšetkým počas sezóny, najmä v lokalitách s vysokou hubárskou návštevnosťou a počas víkendov. Prísť do takejto lokality napríklad cez víkend poobede, znamená predovšetkým iba dozbierať hríby, ktoré si množstvo hubárov pred vami nevšimlo.
Zbieranie hríbov je pre mnohých veľká záľuba. Skúsení hubári poznajú viacero druhov húb a zbierajú aj také, po ktorých by bežný človek určite nesiahol. Mnohí majú aj tradičné miesta, kam sa vracajú a vedia, že práve na týchto miestach vždy niečo objavia.
Opýtali sme sa našich spolupracovníkov, či chodia na hríby a rozprávali sme sa aj o tom, aké druhy zbierajú, ako nazbierané hríby využívajú a či majú vytypované miesta, kde rastú:
Katarína Petríková, Vvr
– Nie, momentálne nechodím, lebo nemám na to čas. Teraz bolo aj tak sucho a počula som, že nerastú. V minulosti som chodila a zbierala som hlavne dubáky. Potom som ich sušila a využívala ako prísadu do jedál – do kapustnice, do polievok či pod mäso. Som z Brusna, takže na hríby som chodila v jeho okolí.
Radoslav Mikloš, Vvr
– Tento rok som zatiaľ ešte nebol, ale po minulé roky som chodieval. Najviac zbieram dubáky, ktoré potom suším a dávam do kapustnice na Vianoce. Chodievam do lesov v Brusne, nemám však vytypované miesta.
Andrej DROPPAN, brigádnik Vvr
– Chodievam, ale iba občas. V tomto roku som zatiaľ nebol, ale chystám sa. Zbieram kuriatka alebo dubáky. Kuriatka zaváram a dubáky suším. Využívam ich napríklad ako prísadu do polievky. Nemám overené lokality, keď idem na huby, je to pre mňa v prvom rade dobrá prechádzka.
Milan Talian, Tcú
– Chodievam, ale teraz momentálne nie, lebo vraj veľmi nerastú. Ale mám hríby od sestry, ktoré nazbieral jej syn. Pracuje v lese, tak vždy niečo nájde. Ja som bol tento rok zatiaľ len raz, ale nenašiel som nič. Zbieram len také hríby, ktoré poznám, napríklad brezáky alebo dubáky.
František Medveď, Vvr
– Áno, chodievam na hríby rád. Zbieram viacero druhov. Mám aj vytypované miesta, napríklad na kuriatka chodím na Balog, alebo na červenáky do Vagnára. Kuriatka zaváram, no spravím si aj praženicu či rizoto. Ostatné hríby samozrejme suším. Aj dnes sa zhodou okolností chystám na červenáky.
Jozef Auxt, Vt
– Nechodím, lebo na to teraz nemám veľmi čas. Keď som predtým chodieval, tak som zbieral dubáky, červenáky alebo kuriatka. Huby sme väčšinou sušili a potom pridávali do jedál. Mal som aj miesta, kde som chodil na huby. Ja som z Čierneho Balogu, tak napríklad do Vydrova.