Jahody, čučoriedky, černice, maliny nazbierané v lese sú nielen pochúťkou, ale prinášajú telu aj mnoho vitamínov a ďalších látok potrebných pre zdravie. Kilogram jahôd má viac vitamínu C, ako rovnaké množstvo pomarančov. Ľudové liečiteľstvo užíva lesné plody k potlačeniu radu neduhov.
Lesné jahody
Lesné jahody sú pre vysoký obsah vitamínu C odporúčané pri srdcových chorobách, vysokom krvnom tlaku, žalúdočných vredoch a chudokrvnosti. Liečia žlčníkové, pečeňové a krvné choroby a dnu. Jahody obsahujú aj vitamíny B a E. Odvar alebo kaša z jahôd sa užíva na ošetrenie pleti, na hemoroidy, zápach z úst, ekzémy a hnisajúce rany. Jahody patria k jedným z najsilnejších antioxidantov, podporujú krvný obeh a krvotvorbu a pôsobia aj ako afrodiziakum. Celkovo posilňujú imunitný systém, pôsobia antibakteriálne a močopudne. Ovplyvňujú metabolizmus soli a vody v tele (odvodňujú), podporujú rast nových buniek, priaznivo pôsobia na kožu, vlasy, nechty a pevnosť kostí. Pomáhajú k správnej funkcii pečene, žlčníka a štítnej žľazy, zabraňujú vzniku močových, obličkových a žlčových kameňov. Ako iné lesné ovocie, aj jahody pomáhajú znižovať krvný tlak. Vďaka obsahu antioxidantov a iných látok pomáhajú jahody zlepšovať krátkodobú pamäť a navyše zvyšujú odolnosť proti radiácii.
Džem z lesných jahôd
Jahody očistíme a umyjeme, dáme do pripravenej nádoby. Časť z nich pretlačíme vidličkou, časť necháme celých. Presypeme ich do hrnca, pridáme želírovací cukor 2:1 a premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu, varíme 5 minút a odstavíme. Džemom naplníme prichystané poháre, uzatvoríme viečkom a otočíme hore dnom, kým nevychladnú.
Čučoriedky
Listy obsahujú glukokininy a preto sa nálev z nich používa pri slabej cukrovke.
V listoch sú obsiahnuté vo významnom množstve triesloviny, takže sa hodia na prípravu čaju používaného vnútorne pri hnačkových ochoreniach, žalúdočných ťažkostiach, ale (na rozdiel od plodov) aj pri zápaloch močových ciest – ako mierne prostriedky používané na analgézie mikróbov, močopudný a protizápalový prostriedok, zvonka pôsobí zápar či skôr odvar z čučoriedkového lístia pri kožných ochoreniach, napríklad aj pri lupienke. Plody obsahujú triesloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množstvo tukov, mikro a makro prvky – horčík, draslík, mangán, železo, meď, zinok, chróm. Čučoriedky zlepšujú nočné videnie a liečia šeroslepotu, zlepšujú imunitu a pôsobia preventívne a liečebne (ako doplnkový prostriedok) proti infekciám, predlžujú život, chránia pred stareckou demenciou, pomáhajú pri hnačkách a iných črevných ochoreniach, zvyšujú množstvo moču, čím napomáhajú odvodňovaniu a liečbe niektorých opuchov a zápalov močových ciest, znižujú hladinu cholesterolu a tukov v krvi, chránia telesné bunky proti voľným radikálom, prospievajú regenerácii slizníc, podporujú úsilie obéznych o znižovanie telesnej hmotnosti, majú aj upokojujúci a protistresový účinok. Čučoriedky, vrátane čaju z lístia, zvyšujú odolnosť voči radiácii.
Zavárané čučoriedky
Čučoriedky umyjeme a dáme do malých pohárikov od detskej výživy. Do každého pohárika dáme jeden a pol čajovej lyžičky cukru a zalejeme prevarenou vodou. Sterilizujeme 5 minút.
Brusnice
Brusnice sú červené bobuľovité plody, majú vysoký podiel vitamínu A, E a C, železa, fluóru, sodíka, vápnika, draslíka a v menšom množstve je zastúpený aj nikel, chróm a jód. Tým však skvelé účinky brusníc nekončia. Vedci renomovaných svetových kliník sa začali venovať serióznym výskumom. Zistili napríklad, že kyselina elagiková, ktorú brusnice obsahujú, dokáže ničiť baktérie spôsobujúce urologické ochorenia, najmä zápaly močových ciest. Série štúdií potvrdzujú jedinečný účinok brusníc pri prevencii a liečbe infekcií močových ciest, zápaloch obličiek, inkontinencii, zápaloch prostaty, menštruačných problémoch a problémoch pohybového ústrojenstva. Okrem toho pôsobia brusnice ako vynikajúci prírodný antioxidant. Brusnice, dozrievajú od konca júla do septembra, sú veľmi obľúbené predovšetkým pre prípravu vynikajúcich kompótov. Okrem organických kyselín – kyseliny benzoovej s konzervačnými účinkami, obsahujú provitamín A, fenolové glykozid arbutín a vaccinin, triesloviny, flavonoidy, minerálne látky, rastlinné farbivá a asi 20 mg vitamínu C v 100 gramoch.. Listy brusnice obsahujú arbutín. Majú protizápalové, dezinfekčné a močopudné účinky. Na farmaceutické účely sa zbierajú a sušia od júla do októbra.
POZOR! Brusnicová šťava môže zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov u ľudí, ktorí sú k nim náchylní. A existujú dôkazy, že brusnice môžu narušiť účinky liekov na riedenie krvi, ako je napríklad warfarín. Menej známou, napriek tomu však veľmi zaujímavou schopnosťou brusníc je zabraňovať vzniku infarktu. Pri pravidelnej konzumácii tohto ovocia sa riziko vzniku tejto veľmi rozšírenej choroby znižuje asi o štvrtinu.
Brusnice s medom
Prebraté brusnice vrstvíme v nádobe a prelievame medom. Necháme postáť v chlade dovtedy, kým sa med nerozpustí. Zmes každý deň premiešame. Potom vložíme do pohárov a dobre uzatvoríme. Je to výborný liek. Podobne postupujeme s cukrom. Na kilogram brusníc ide kilogram cukru. Prebraté brusnice dáme do nádoby, pridáme cukor a za stáleho miešania povaríme asi 10 minút. Horúce nalejeme do zohriatych pohárov, zatvoríme a dáme pod teplú deku. Na druhý deň vychladnuté odložíme.
Maliny
Maliny obsahujú vitamíny A, B, C a E, cukry, minerály a silice. Sú vhodné pri cukrovke, zlom trávení a reumatizme. Uvoľňujú kŕče pri chorobách žlčníka. Znižujú horúčku, pomáhajú pri hnačke. Užívajú sa na hemoroidy, akné, kožné vyrážky, astmu. Odporúčajú sa pri kôrnatení tepien. Maliny majú asi tretinu antioxidačnej sily černíc.
Malinový sirup
Prečistené maliny dáme do 5 litrového pohára so širokým hrdlom a necháme od vrchu miesto asi 10 centimetrov. Maliny popučíme a prikryjeme dvojitou gázou, aby malé vínne mušky, ktoré tam s obľubou sadajú, neprešli do fľaše a zatiahneme gumičkou. Fľaše postavíme na slnko na 9-11 dní (ak svieti každý deň, stačí 9 dní) a scedíme. Kvalitný sirup je, ak nepretláčame, ale necháme voľne tiecť, aby sa kal neusadil už v hotovom sirupe. Na liter šťavy dáme 80 dekagramov cukru. Varíme asi desať minút. Penu zbierame a čistý sirup plníme do fliaš. Uzavrieme a necháme uložené pod dekou do vychladnutia.
Černice
Černice sú zdrojom vitamínu B, C a minerálnych látok. Pre potravinárske účely zbierame plody, na liečebné účely do konca 20. storočia bol zhromažďovaný takmer výhradne list. Dnes, po objavení silného ochranného a antioxidačného účinku obsiahnutých bioflavonoidov, patria plody medzi dôležité liečebné suroviny a ako potravina medzi plodmi, ktorých zvýšená konzumácia by sa mala stať jedným z dôležitých cieľov zdravej životosprávy. Černice obsahujú aj draslík, horčík, železo, vlákninu a kyselinu listovú. Aj kôstky predstavujú pre organizmus užitočné balastné látky. Obsah salycylátu je výhodou pri liečbe zápalov, prechladnutia, niektorých foriem reumatizmu a v prevencii trombóz, u osôb s intoleranciou k Acylpyrinu však môžu rovnakú reakciu vyvolať i černice = mozgová alergia prejavujúca sa napr. hyperaktivitou. Sirup sa užíva ako nápoj pri horúčkovitých stavoch, aj ako prísada pri bylinných kúrach. Zrelé čerstvé plody sa samozrejme využívajú aj ako ovocie. Konzumujeme aj čerstvé plody- pôsobia priaznivo na vyprázdňovanie. Obsahujú draslík, horčík a železo, sacharidy, organické kyseliny a príjemnú arómu.
Rýchly černicový koláč
Potrebujeme 400 gramov polohrubej múky „špeciál“, 200 gramov kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia a pol deci vlažnej vody. Všetko jemne zmiešame a vylejeme na mastný, múkou vysypaný plech. Vrch posypeme černicami a dáme piecť na 175 stupňov asi 45 minút. (Ovocie môžeme použiť rôzne).