Máme za sebou sviatky radosti, pokoja a…, prejedania sa! Len málokto vie odolať mise plnej zemiakového šalátu, alebo rôznym koláčikom od výmyslu sveta. Aj keď sa možno veľakrát z chuti hladkáme po brušku a chuťové poháriky neprestávajú spievať, náš organizmus v tomto období dostáva zabrať najviac. Prejavuje sa to oslabenou imunitou, únavou a samozrejme aj tým kilečkom navyše. Ak chcete opäť pocítiť príval energie do organizmu a hlavne dôkladne poupratovať vo vnútri tela, vyskúšajte novoročný detox. Detox je akási očistná kúra, ktorá má zbaviť telo nadbytočných toxínov. S primeraným množstvom toxínov si telo dokáže poradiť aj samé. Najväčším filtrom je pečeň, ktorá ale po sviatkoch častokrát situáciu sama nezvládne. Mali by ste jej preto dopriať aspoň 3 až 5 dní oddychu. Netreba však začínať s drastickými diétami, alebo hladovkou. Telu by ste tým ešte viac uškodili. Ako sa hovorí: „pomaly ďalej zájdeš“, platí dvojnásobne pri detoxe organizmu. V prvom rade by ste mali vynechať mastné a vyprážané jedlá a jedálniček obohatiť o viac vlákniny v podobe ovocia a zeleniny. Taktiež by porcie jedla mali byť v týchto dňoch výrazne menšie ako obvykle. Očistnú kúru môžete mať tri až sedem dní, podľa toho ako sa budete cítiť. Veľkou pomôckou bude, ak sa do očistnej kúry nepustíte sami, ale budete mať svojho „parťáka“. Či to už bude rodinný príslušník, alebo kolega v robote je na každom z vás. Navzájom sa budete musieť podporovať celý deň, lebo hlad vás určite prepadne. Ako by ste teda mali začať? Vždy ráno ako prvé by ste mali nalačno vypiť pohár čistej vody s citrónom. Najlepšie vlažnej. To naštartuje váš metabolizmus. Raňajky by mali byť len v podobe ovocia alebo zeleniny. Či bude v kuse, alebo ako šťava necháme na vás. Obed by mal byť veľmi ľahký. Najlepšie kuracie mäso alebo ryby, samozrejme nie vyprážané. Prílohu by opäť mala tvoriť zelenina, tentokrát môže byť aj dusená. Skúste mať porciu výrazne menšiu ako obvykle a nesnažte sa obedom dohnať hlad z raňajok. Pocit hladu je pri detoxe samozrejmosťou. Na večeru si pripravte rozmixovanú zeleninovú polievku, môže byť mrkvová, brokolicová, cviklová, šošovicová. Výber zeleniny je len a len na vás. K polievke na večer nejedzte žiadne pečivo. Počas celého dňa zažeňte hlad kúskami ovocia, zeleniny alebo orechmi. Orechy dokonca znižujú chuť na sladké. Piť môžete čistú vodu s citrónom alebo mätový, zázvorový, či bylinný čaj. Všetky tieto čaje majú dezinfekčné účinky a podporujú trávenie. Pred spaním si môžete dať šálku bylinkového čaju pre lepší spánok. Po troch až siedmich dňoch (podľa toho aký dlhý si detox dáte) postupne zaraďujte do jedálnička ďalšie jedlá. Opäť však s mierou, aby vaša predošlá vôľa nevyšla nazmar. Telo sa vám poďakuje, čo uvidíte aj sami. Ak chcete do nového roka vykročiť s celkovou zmenou životného štýlu, dodržujte minimálne ranný rituál, pohár vody s citrónom nalačno, a natrvalo zahrňte do jedálnička maximum zeleniny a ovocia. Naopak, vynechajte mastné jedlá, či večerné prejedanie sa. Jedzte pravidelne, menej soľte, pite veľa vody a nezabúdajte na dostatok pohybu! Zdravo sa stravovať dá aj v našej kantíne, kde na vás každý deň čaká bohatý výber jedál, medzi ktorými nájdete aj šaláty, či ovocné balíčky.
Opýtali sme sa našich spolupracovníkov, ako sú na tom so svojou životosprávou po sviatkoch:
Patrik HUSENICA, Vvr
Po novom roku si detox nedávam, ja už na to nie som. Ale ani sa ťažko po sviatkoch necítim.
Juraj SCHÖN, Vt
Ja som poľovník. Každé ráno som chodil do hory na prechádzku na dve-tri hodinky a nič iné som nepotreboval.
Marián DEMETER, Vvr
Môj detox spočíva v tom, že chodím na lyže a bežkovať a samozrejme ovocie a džúsiky nesmú chýbať.
Michal HELEBRANDT, Tcú
Veľa bolo sladkého, veľa mastného, tak si dávam záležať. Viac ovocia a zeleniny.
Jozef TRUBAČ, Tcú
Určite po tých vianočných jedlách, ktoré boli sýte, treba ovocie aj zeleninu. Zbožňujem šalát z mrkvy, petržlenu a grepu s medom.
Ivana PEŤKOVÁ, Vvr
Určite, to si asi každý dáva. Viac treba pohybu, menej jedla a viac pobytu na čerstvom vzduchu.
Detoxikačné recepty
Raňajky
Zelená bomba:
- 1 malá uhorka
- za hrsť špenátu
- 1 kiwi
- 2 jablká
Suroviny odšťavíme v odšťavovači, alebo ich rozmixujeme v mixéri a pridáme 2 až 3 deci vody. V prípade potreby môžeme dochutiť lyžičkou medu. Nápoj popíjame pomaly.
Obed
Kuracie prsia s pečeným ananásom, rumom a čili:
- ananás
- kuracie prsia
- rum/um
- čili papričky
- aníz
- med
- mäta
- limetka
- olivový olej
Najprv si pripravíme marinádu. Dve polievkové lyžice medu, jednu polievkovú lyžicu olivového oleja, čili (podľa chuti), štipku anízu, mätu, soľ, korenie, trochu nastrúhanej limetovej kôry a limetovú šťavu zmiešame so štyrmi polievkovými lyžicami rumu. Marinádu dáme do vrecka na pečenie alebo nádobky, kde vložíme na plátky nakrájaný ananás a kuracie prsia. Dôkladne to premiešame. Namarinovanú zmes necháme odstáť v chladničke na dve hodiny. Následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 20 minút, kým sa ananás nezafarbí do zlatista a mäso nebude upečené. V prípade potreby pečieme dlhšie.
Večera
Polievka z červenej šošovice a jablka:
- šálka červenej šošovice
- 2 ks mrkvy
- 2 ks zemiaky sladké veľké
- 1 jablko
- cibuľa vývar
- pollitra vývar
- koreniny (môžeme pridať aj štipku čili)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Mrkvu, zemiaky a cibuľu nakrájame na malé kúsky a dusíme na olivovom oleji. Pridáme štipku soli a korenie. Potom zalejeme vývarom, pridáme pollitra vody, šošovicu a nastrúhané jablko. Varíme, až kým šošovica nebude mäkká. Potom všetko rozmixujeme a podľa chuti pridáme čili. Ak by bola konzistencia polievky veľmi hustá, môžeme pridať viac vody.